The Charm Townhouse

Neve Tzedek, Tel Aviv Tel Aviv / Israel / 2016

16
16 Love 1,148 Visits Published

Architecture and Interior design >>>


MGA | Meirav Galan Architect


in collaboration with Urbany | Shai Fogel Architect  . / .


Interior Decorator >>> Lindsay Bentis, Thread Art + Design  . / .


Project Management & Supervision - Bar Engineering – Eran Eldor and Tomer Ben Tovim


. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


The Townhouse, owned by the Charm Family, has been designed in the historic neighborhood of Neve Tzedek, Tel-Aviv, as an addition to an existing old house originally built at the beginning of the last century.


A townhouse in every aspect, it is built on a 190 sqm lot, within a dense urban fabric, consisting three floors above street level and a basement, at a total built area of 320 sqm.


The final outcome was born out of countless design dilemmas and many municipality limitations, aimed to preserve the historic character of Neve Tzedek. At such a dense historic location, the biggest challenge was to succeed, in fulfilling all the Charm members’ needs, as well as using each square centimeter, whilst creating a specious, airy and cozy home, plentiful of natural light yet ensuring privacy.


The street Facade was designed with respect and sensitivity to the unique character of the neighborhood, preserving the features and pace of the old European windows typical to Neve Tzedek. Alongside is the house’s modern full height entrance, hinting what one can anticipate as the house continues inward. Side and back facades, being semi hidden, inspired their contrast design. A design revealed gradually, starting with the entrance, continuing with the stairs’ full height windows and ending with the big presence of the back façade windows. Double height ‘Pacman’ shutters were custom made for added privacy and protection from the sun.


The ground floor includes a living room, kitchen and dining area. The original level of this floor, elevated by seven stairs from the street, was kept to preserve the floor’s privacy. The floor is planned as an open space, intensified by a wall to wall library unit that turns into a kitchen and vice versa.


The first floor includes a small hall, two kids’ bedrooms, a shared bathroom and a master bedroom unit. A very high slope ceiling in the master area is intensified by cut to size, full height marble stones in the bathroom and full height closet units.


The second floor (attic) includes a guests’ unit that enjoys a rooftop balcony with a sea view.


The basement of the house, though half dug, feels like a regular floor in all senses thanks to several windows facing the street (existed originally) and mainly thanks to lowering the back yard to basement’s level, granting it a full facade and a garden view. Indoors space was reduced in favor of a bigger outdoor space, partially covered, that includes a garden and a swimming pool.


Airy vertical circulation, containing hovering stairs surrounded by full height windows and detached walls, connects all the floors.


Interior finishes and details are minimalist and characterized by neutral and calm colors, natural stones and a lot of walnut wood.


The interior décor includes a combination of clean, neutral modern furniture mixed with interesting textures and warmth from rugs, and accessories. The art, accessories and lighting were chosen to bring interest and special accents to the house.


 


 

16 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Architecture and Interior design >>> MGA | Meirav Galan Architect in collaboration with Urbany | Shai Fogel Architect  . / . Interior Decorator >>> Lindsay Bentis, Thread Art + Design  . / . Project Management & Supervision - Bar Engineering – Eran Eldor and Tomer Ben Tovim . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . The Townhouse, owned by the Charm Family, has been designed in the historic neighborhood of Neve Tzedek, Tel-Aviv, as an...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 16 users