Green Square Library and Plaza | Stewart Hollenstein

New underground Sydney library Sydney / Australia / 2018

6
6 Love 6,244 Visits Published

A visionary civic project by Sydney architects Stewart Hollenstein (in association with Stewart Architecture) delivered for the City of Sydney Council is now open in the new city district of Green Square. Consisting of a subterranean main library and a series of jewel-like above-ground sculptural building forms, the project creates a highly animated 8,000 sq m public plaza at ground level in the first new town centre in Sydney in over 100 years.


The 3,000 sq m naturally-lit library is located at the heart of Australia’s largest area of urban renewal, and will provide a focal point for 60,500 new residents planned for the ultra-high density 278 ha district over the next 10 years.


Won through an anonymous global design competition, Stewart Hollenstein’s design was selected unanimously by a jury including Glenn Murcutt. The competition brief called for two distinct components – a public plaza and a library. In a unique design response, Stewart Hollenstein’s concept instead fuses these elements. By creating a largely underground library – with selected building elements and functions emerging animatedly to the sky – the project makes space for outdoor activities at ground level, maximising the potential of the public plaza by retaining vistas through the site and leaving space for public events.


The project strategically places a series of highly legible forms – circular, triangular, rectangular and trapezium – to create social spaces for indoor and outdoor community-focused library activities. The geometry of the design is intentionally loose and informal – establishing a sense of shared territory for multiple uses. The design encourages adaptation to accommodate both the evolution of the library and an expanding population.


The design challenges the traditional concept of the library as a receptacle for books, being conceived instead as a series of spaces for engaging with knowledge and learning. Internally the main library space is organised around the central focus of a sunken garden rotunda, punctured into the volume from above. This protected, lushly planted circular garden is accessible from the library for outdoor reading, and incorporates a ‘story tree’ and children’s reading circle. Thirty-nine circular skylights (each 1 m diameter) dotted into the plaza groundscape deliver filtered natural light and fresh air to the haven of the underground library hall. Natural light, air and access is also delivered via the protruding volumes.

A wedge-shaped glazed pavilion announces a lofty and transparent entrance hall and provides an active public interface for the library, accommodating a café that spills out onto the plaza as well as news and magazine sections, information point and self-check-out machines. The triangular entrance pavilion is designed to operate independently from the main library when necessary, with longer public hours.

A separate, beacon-like glazed tower stacks a series of community and library functions that by nature require separation. Over six storeys the 11 by 11 m tower floorplates incorporate a double-height reading room (with suspended mezzanine level), a computer lab for teaching (coding, robotics and 3D printing), a ‘black box’ theatre and sprung floor music room for practice and performance (from mixing decks to baby grand piano), and a flexible, bookable community space called the ‘Anything Room’. A sociable computer lab above encourages young and old to access computers, software and training, and there is a boardroom space on top. Like the entrance pavilion, these facilities are designed to be accessed separately, outside of main library hours with keypad access.The building’s colourfully-lit plant is perched on top of the tower in a transparent enclosure – a highly visible reminder of the project’s sustainable focus, which has been awarded a 5-star rating from the Green Building Council of Australia.


In response to the Sydney climate, library functions overflow into an outdoor plaza ringed with groves of lemon-scented Eucalyptus trees. The canopies of this lofty specimen, which grows to approximately 35 metres in height, will eventually moderate the scale of adjacent buildings, provide shade within the plaza, and create seasonal character though changes in bark and foliage.


A sunken, trapezium-shaped external amphitheatre doubles as the rear library entrance and provides a green-walled retreat for outdoor performance (book readings, cinema and community theatre), while extensive public seating is incorporated into steps created by a leveling of the western end of the site. The plaza also features timber sun loungers with built-in power outlets, eucalyptus trees, a large lawn area and the cooling fountains of a water play zone for children.

Sustainability features include an innovative system for storing rainwater beneath the plaza deck for irrigation and re-use, and a low-energy displacement ventilation system within the library bookshelves. In response to its location within the water table, the underground library employs a three-layer waterproofing system. The careful selection of drought-tolerant species, and implementation of passive irrigation via surface collection drains, will also reduce the demand on potable water for irrigation.

Matthias Hollenstein, Director, Stewart Hollenstein said,‘The project is a celebration of the potential of public space and public architecture and what it can mean to an emerging community. Libraries play a unique role in our cities as highly democratic spaces. Here we designed an urban living room for all to share and to come together to tell stories.’

The library also hosts two new public artworks commissioned by the City of Sydney. Cloud Nationby Claire Healy and Sean Cordeiro is a repurposed vintage aircraft suspended from the library’s ceiling (the plane’s wings feature a Lilliputian island, and visitors are given monoculars to inspect the small-scale model more closely). High Waterby Michael Thomas Hill and Indigo Hanlee of Lightwelltakes live data every minute from local weather sensors and the web, transforming the LED surface into a moving digital paintingthat responds to the sun, wind and other meteorological conditions.



Collaboration: Stewart Architecture (In association)

Consultants:
Hassell (Landscape)
ARUP (Engineer)
Collider (Signage + Wayfinding)
Jess Scully (Public Art Curator)
Indigo Hanlee and Michael Thomas Hillof Lightwell (Artists of High Water in the Data Tower)
Claire Healy and Sean Cordeiro (Artist of Cloud Nation suspended in library)
Erik Boekesteijn (Library Consultant)

6 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    A visionary civic project by Sydney architects Stewart Hollenstein (in association with Stewart Architecture) delivered for the City of Sydney Council is now open in the new city district of Green Square. Consisting of a subterranean main library and a series of jewel-like above-ground sculptural building forms, the project creates a highly animated 8,000 sq m public plaza at ground level in the first new town centre in Sydney in over 100 years. The 3,000 sq m naturally-lit library is located...

    Project details
    • Year 2018
    • Work finished in 2018
    • Client City of Sydney Council
    • Status Completed works
    • Type Libraries
    Archilovers On Instagram
    Lovers 6 users