Chez Michelle

France / 2017

2
2 Love 866 Visits Published

Interior floor area: 400 m2


Interior design: Bloomint Design


Photo report: Margaret Stepien - http://www.photomargaret.com


 


CONCEPT


The first time we visited the house, we fell in love with its symmetry, its elegance and its surroundings. On the top of the hill, at the foot of the Mountain, Chez Michelle stands between forest and a grand open view of the Lac du Bourget. The surrounding is so inspiring, the contrast between the white snow and the black earth in the winter, or the unbelievable sunset turning the lac and sky orange, yellow and red…. Depending on the season, looking out from the large windows, one can contemplate a beautiful show where nature is the main character.


We inspired ourselves of nature’s beauty to create an interior based on the same color changes the seasons offer. A path was created throughout the house, full of contrasts & poetry. 


The Main entrance, black & white, mirroring the alps in the winter. Strong contrasts and lack of color give to this space its meaning: a transitional space offering, trough large iron warehouse glass doors, a view on the colorful living areas on the ground floor.


The mudroom, is a practical secondary entrance, where one can come in with dirty shoes and hands full of groceries, hang coats up and change into house slippers, put away canned food, even wash up before coming in to the open kitchen. This transitional area is Michelle’s idea, brought from her American culture. A very practical space, with colorful cement tiles and wooden built-in storage space.


The kitchen, dining and living area become one open space, facing the garden & lake views, is a joyful, colorful and very lively part of the house, inspired by summer time’s bliss. We worked in a close collaboration with our clients to combine new furniture with pieces they already had and loved from their past house, a perfect balance was established between old and new.


Back in the main entrance, a graceful black wooden stair case brings us to the first floor, with a more intimate and romantic atmosphere, here the soft colors reflect this region in the fall, perfect setting to rest and relax, this floor holds four bedrooms and three bathrooms.


The second floor is where the architecture of the house rules, the wooden floors are dark in the ground floor, medium tone in the first floor, and now a light wooden color to continue the conceptual color nuance. The walls are a nuclear white and the open multifunctional space topped by a very high ceiling offering a superb view on the lake and the roof’s old wooden beams, here one feels like on the top of a mountain, ruling the world! This space offers an extra guest room and bathroom, a gym, play and lounge area. 


[ES]


En nuestra primera visita a la casa, nos enamoramos de su simetría, su elegancia y sus alrededores. En lo alto de la colina, a los pies de la montaña; Chez Michelle se sitúa entre el bosque y el Lago Bourguet. El entorno es muy inspirador: el contraste entre la blancura de la nieve y la tierra oscura en invierno, la impresionante luz de la puesta de sol con sus reflejos amarillos, naranjas y rojos sobre el lago y el cielo…Dependiendo de la estación, se puede contemplar desde los grandes ventanales un bello espectáculo, en el cual la naturaleza es el personaje principal.


Nos inspiramos en la belleza de la naturaleza para crear un interior basado en los colores que nos ofrecen las diferentes estaciones del año. Creamos un recorrido a través de la casa, lleno de contrastes y poesía.


 


La entrada principal, en blanco y negro es un reflejo de los Alpes en invierno. El fuerte contraste y la ausencia de color, hacen resaltar la importancia de este espacio de transición, donde su gran puerta de hierro acristalada nos permite entrever las coloridas zonas de estar de la planta baja.


 


El “mudroom” es la entrada secundaria, donde se puede entrar con los zapatos sucios y cargados de bolsas, colgar los abrigos, calzarse las zapatillas de casa e incluso lavarse las manos antes de entrar a la cocina. Este espacio de transición propio de la cultura americana es una idea que Michelle, la propietaria, ha querido recuperar de sus orígenes. Una zona muy práctica con baldosas hidráulicas en tonos vivos y armarios a medida de madera.


 


La cocina, el comedor y el salón se unen en un solo espacio con vistas al jardín y al lago. Inspirados en la calidez del verano a las orillas del lago, es la zona más alegre y vivida de la casa. Para ello, trabajamos en estrecha colaboración con nuestros clientes para combinar piezas de mobiliario nuevas con elementos que querían conservar de su antigua casa, estableciendo un perfecto equilibrio entre lo nuevo y lo antiguo.


Volviendo a la entrada principal, una elegante escalera de madera pintada en negro nos lleva a la primera planta, con un ambiente más íntimo y romántico. Aquí los colores suaves reflejan los tonos de la región en invierno y crean una atmósfera ideal para descansar y relajarse. Esta planta alberga cuatro dormitorios y tres baños.


Es en el segundo piso donde la arquitectura de la casa coge protagonismo. En la planta baja los suelos de madera son oscuros, de un tono medio en la primera planta, transformándose en madera clara para continuar con la gama de tonos conceptual. Las paredes están pintadas en blanco puro y el espacio multifuncional, cubierto por altos techos con antiguas vigas de madera, nos ofrece unas vistas espectaculares al lago. Aquí, la sensación es de estar en la cima de la montaña ¡dominando el mundo! Este espacio nos ofrece una habitación de invitados extra, un baño y una zona de juegos; gimnasio y lounge.


 

2 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Interior floor area: 400 m2 Interior design: Bloomint Design Photo report: Margaret Stepien - http://www.photomargaret.com   CONCEPT The first time we visited the house, we fell in love with its symmetry, its elegance and its surroundings. On the top of the hill, at the foot of the Mountain, Chez Michelle stands between forest and a grand open view of the Lac du Bourget. The surrounding is so inspiring, the contrast between the white snow and the black earth in the winter, or the...

    Project details
    • Year 2017
    • Work finished in 2017
    • Status Completed works
    Archilovers On Instagram
    Lovers 2 users