Long Horizontals

Petite-Rivière-Saint-François / Canada / 2017

51
51 Love 3,280 Visits Published

Inspiration for this home comes from the majestic landscape of the St. Lawrence River estuary, visible from the rocky headland on which it is located. Built on a steep slope and unobtrusive on the street side, the house is completely open to the river, unfolding toward the horizon.


Spatially, rooms are organized around an inverted plan that locates bedroom suites at the garden level. Set in concrete, they are anchored in the site’s topography. At ground level, living spaces panelled in light wood, each one leading into the next, are characterized by different heights that allow definition of different uses. The dining room, airy and full-windowed, pulls away from the main building as it soars toward the horizon. Massive, vertical concrete chimneys provide a striking contrast with transparent openings and the lightness of wooden volumes built on an overhang.


The long horizontals unfurl to accentuate the landscape.


 


Project Data


Official name of the project: Longs Horizontals


Location: Petite-Rivière-Saint-François, Québec, Canada


Budget: private


Project end date: 2017


Area: 490 m2


Client: private


Architects: Thellend Fortin Architectes


Designers: Thellend Fortin Architectes


Project manager: Lisa-Marie Fortin et Louis Thellend


Structural Engineer: Paul-Henry Boutros, NCK inc.


Photographer: Charles Lanteigne

51 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Inspiration for this home comes from the majestic landscape of the St. Lawrence River estuary, visible from the rocky headland on which it is located. Built on a steep slope and unobtrusive on the street side, the house is completely open to the river, unfolding toward the horizon. Spatially, rooms are organized around an inverted plan that locates bedroom suites at the garden level. Set in concrete, they are anchored in the site’s topography. At ground level, living spaces panelled in...

    Project details
    • Year 2017
    • Work finished in 2017
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design / Chalets, Mountains houses
    Archilovers On Instagram
    Lovers 51 users