Canal House, Jordaan Amsterdam | Jeroen de Nijs

Monumental canal house in one of the best areas of Amsterdam Amsterdam / Netherlands / 2018

1
1 Love 811 Visits Published

On one of Amsterdam’s most beautiful canals in the Jordaan, an old deprecated warehouse from the 18th century had already been shut down for many years.


We were asked by the two residents to design a home of allure and equipped with all modern conveniences. The surface area of ​​approximately 50 m2 and 5 floors forced us to think carefully about the location of the functions and the routing through the building. The location of the various stairs was the biggest challenge for us. These are very detailed and positioned that they form a self-evident division of the living functions while maintaining the open character. This results in daylight far into the house. The kitchen is on the first floor where the dining table is in contact with the street and the bloemgracht canal. The rear façade gives access to the intimate patio. The living room on the 2nd floor is total peace. Here is a large gas fireplace in front of the lounge and there is a workplace at the rear. Via the floating staircase you reach the bath / bedroom floor. This feels like you have ended up in a luxury hotel room. Through the staircase you enter the roof with a sunny roof terrace and is equipped with a small pantry. And a nice view of the Westertoren church. Despite the monumental status, it has succeeded in restoring the façade, the foundation and the roof. It is also equipped with a sustainable climate installation. Greenpole-foundation and a heat pump installation prepare this building for the 21st century. The heavy old floor beams and the old masonry stand in nice contrast with the modern interior. Warm colors, soft wall coverings and sophisticated lighting give a luxurious atmosphere in this monumental canal house.

1 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    On one of Amsterdam’s most beautiful canals in the Jordaan, an old deprecated warehouse from the 18th century had already been shut down for many years. We were asked by the two residents to design a home of allure and equipped with all modern conveniences. The surface area of ​​approximately 50 m2 and 5 floors forced us to think carefully about the location of the functions and the routing through the building. The location of the various stairs was the biggest challenge for us. These...

    Project details
    • Year 2018
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Single-family residence / Interior Design / Custom Furniture / Lighting Design / Lofts/Penthouses / Furniture design / Product design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users