Park House Food Merchants

Sydney / Australia / 2017

7
7 Love 338 Visits Published

The Park House Food Merchants is a 200-seat restaurant within the newly rebuilt Mona Vale hotel on Sydney’s Northern Beaches. The space hosts internal double height dining areas, external courtyard with retractable roof and various private dining rooms, an open kitchen, internal cocktail bar, external main bar, large open internal and external fireplaces and externally exposed timber and steel structures.


The restaurant has been conceived as a loft style art warehouse, a sympathetic attempt to reconcile the old motel; 70’s coastal and retro. Somewhere between Donald Judd and Scandinavian modernism the loft is both robust and curated, well equipped to cater to the heavy traffic and coastal location. Park House Food Merchants is an expressive and artistic insertion into the dilapidated shell of the old hotel; part art gallery, part loft, all motel charm.


The project explored various masonry (brickwork) forms, arches, corbels and coursing, and combined them with an array of specific lighting, furnishing and artwork. Alexander &CO. augmented and exposed the existing steel and timber structure to create a double story volume both internally and externally under the retractable roof. This volume is illuminated by custom high bay pendants and includes custom oversized paintings to the loft void.


The internal restaurant is built around an open show kitchen with recycled brick arches. Polished concrete floors throughout are replaced in feature moments with fan shaped Carrara mosaic tiles, custom coloured patterns and stone chequer plate tile coursing. An internal dining height bar with retro granite plays a centrepiece while Art Deco detailing to an internal brick fireplace creates niches and nooks for lounge room dining.


 Externally, stacked logs are displayed and a double sided fireplace and hearth anchor the lounge areas and high bar, all under the suspended fairly lights which illuminate a double height courtyard and retractable roof.


 The final venue has a slightly nostalgic, tactile patina. Filled with both custom Oregon and hardwood furniture, leather banquettes and reclaimed and repurposed light fittings and furniture, the venue has a distinctly ‘found’ quality, unexpected and inviting but artistically engaging and true to its inspiration.


 Within the project our aim was to explore all things low fi - nothing would be a lining, everything would be a substrate. There is no split battens, no MDF, nothing beyond base build materials and nothing that would eventually be churned and end up in a bin. The work of the venue is in its planning, volume management and then FF&E. Very rarely does an opportunity come up where the fit out component is all but removed in lieu of artwork and furniture. It is an example if undertaking work where waste, churn and material are all reduced or removed.


This was an adaptive reuse project of a heavily dilapidated motel structure. Across several thousand square metres of land, this venue represents 1 of 6 stages of work carried out or completed at the venue as part of a gateway project to the greater Mona Vale precinct. The complex context of the multiple stages of work intended to reintroduce the community back to the catchment, to provide a social context which could sympathetically cater to the wider Mona Vale population: old, young, single, family etc. To date the venue and its additional stages has proven to perform as a community hub and its social role has been highly visible.

7 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The Park House Food Merchants is a 200-seat restaurant within the newly rebuilt Mona Vale hotel on Sydney’s Northern Beaches. The space hosts internal double height dining areas, external courtyard with retractable roof and various private dining rooms, an open kitchen, internal cocktail bar, external main bar, large open internal and external fireplaces and externally exposed timber and steel structures. The restaurant has been conceived as a loft style art warehouse, a sympathetic...

    Project details
    • Year 2017
    • Work finished in 2017
    • Status Completed works
    • Type Bars/Cafés / Restaurants
    Archilovers On Instagram
    Lovers 7 users