Saint Joseph the Worker Church

West Valley City / United States / 2015

10
10 Love 474 Visits Published

The process for this project began with a community outreach, programming, and a master plan for the 10-acre site. The history of the parish provided inspiration for the new design which incorporated tangible references to the community’s mining and construction past through the use of local materials and hand crafted construction detailing. The 23,000 SF plan included a new church with seating for 800, an administrative building with offices and meeting rooms, indoor and outdoor community gathering and fellowship spaces, a large walled courtyard with a central water feature, and landscaped transitional spaces. The sanctuary includes colored glass apertures that reference the apostles, large north facing skylight providing natural day-lighting to the altar area, sloping floors with fixed pews, altar and baptismal font of solid stone, niches for religious statuary, reconciliation chapel, and chapel of reservation. Other elements of the project include, a cry room, hospitality room, a large gathering space connecting to an outdoor courtyard with built-in seating, and access to the separate day chapel. This award winning project was delivered through a CM/GC process to meet the clients budget of $4.5M.

10 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The process for this project began with a community outreach, programming, and a master plan for the 10-acre site. The history of the parish provided inspiration for the new design which incorporated tangible references to the community’s mining and construction past through the use of local materials and hand crafted construction detailing. The 23,000 SF plan included a new church with seating for 800, an administrative building with offices and meeting rooms, indoor and outdoor...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Churches
    Archilovers On Instagram
    Lovers 10 users