Hotel Maritim | dom arquitectura

Roses / Spain / 2018

11
11 Love 1,892 Visits Published

The Hotel Maritim, located on Roses beach promenade wanted to renovate the entire ground floor. Updating the common spaces, while still maintaining their same existing uses. The hotel’s ground floor is divided into three areas: the hall and reception, the bar, and the terrace.   We have conceived the reception and hall area as an open space, and we have designed the walls and furniture, through panels, slats and straight volumes. For the stairs and elevator ​​access is we have used a panelling white lacquered dm in order to give consistency to the currently irregular set of walls and some doors. As we enter the hall, we find a wall separating the bar area, formed by vertical oak slats that accompanies us to the reception, and generates a large wooden frame, that highlights the sea views at the end. We have designed the reception furniture, including a bench with the same oak wood as the vertical slats, unifying materials. The reception furniture is combined with a white corian volume that forms the countertop.   The bar area is distributed to accommodate all the activities required by the hotel: meetings, dance, performances, and other events that require a lot of versatility. Therefore, we have created an open space with mobile furniture that allows and enhances flexibility and multiple uses, as well as, a relaxation area with sofas for reading, and a bar area with tables.   The last bay before the facade is designed as a continuation of the terrace, where we have used the same floor in ipe. Thinking about the extensive use of the hotel in summer, we have proposed a set of folding glass doors without frames, that allow us to leave the entire façade open, creating a semi covered area. Hence we have created an area that may have a bar related as well to the outdoor terrace, as if it were a large covered porch.   The lighting is made out of indirect linear leds lights, and adjustable spotlights combined as well with table and foot lamps with lampshades that create a warmer atmosphere and cosier spaces.   The terrace area with a wood ipe flooring, is elevated over the village’s seafront promenade, allowing a continuous visual connection with the beach and the sea beyond. The pre-existing stainless steel railing is eliminated, and a new glass railing is installed without stilts, accentuating this greater connection. We proposed as well a new horizontal awning structure, with three bays that allows us to have a large outdoor shaded area. Finally, in the same ipe wood, we form several fixed planters, with various plants that help us to separate spaces and create various zones, privatizing the terrace area from the existing pool.


Dom Arquitectura - www.dom-arquitectura.com  


Architect: Pablo Serrano Elorduy


Interior Designer: Blanca Elorduy


Surface: 600 m2


Photo: Pablo Serrano Elorduy


Date: 2018  


Collaborators:
Contract Deco - Lighting
Grass, Pilma and Ego - Furniture


 


[ES]


El Hotel Maritim, situado en el paseo marítimo de Roses, quería renovar toda la planta baja, actualizando los espacios comunes, pero manteniendo el mismo uso existente. La planta baja se divide en tres zonas claramente diferenciadas: el hall y recepción, el bar y lounge, y la terraza.


La zona de recepción y hall del hotel se plantea como un espacio abierto, y nos focalizamos en el tratamiento de las paredes y muebles mediante paneles, lamas y volúmenes rectos. La zona de accesos a escaleras, y ascensores, se trata con un emplafonado de paneles de dm lacados en blanco, para unificar el conjunto de paredes y puertas algo irregulares. Entrando al hall encontramos una pared, que separa la zona del bar, formada por listones verticales de roble que nos acompaña hasta la recepción, y que genera en medio un gran marco, encuadrando las vistas del mar al fondo.


Diseñamos los muebles de recepción incluyendo un banco, del mismo roble que las lamas verticales, unificando materiales. El mueble de recepción se combina con un volumen de corian blanco que nos hace de encimera.


La zona del bar, se distribuye pensando en que pueda albergar todas las actividades que requiere el hotel tipo: reuniones, baile, actuaciones y demás eventos, que requieren mucha versatilidad. Con lo cual es un espacio bastante abierto con mobiliario móvil que nos permite esa flexibilidad, además de una zona de relax con sofás para lectura, y una zona de mesas para el bar.


La última crujía antes de la fachada se plantea como una continuación de la terraza, en la cual usamos el mismo suelo en IPE, pensando en el mayor uso del hotel en verano, aprovechando además hemos colocado unas puertas plegables de vidrio sin marcos ni perfiles, que nos permiten dejar toda la fachada abierta y crear un espacio semiexterior. Así nos queda una zona que puede tener uso de bar, pero más relacionado con la terraza exterior, como si fuera un gran porche cubierto.


La iluminación del conjunto se plantea con leds lineales indirectos, focos orientables y se combina con lámparas tipo pantalla que nos crean zonas de ambiente más cálido y estancias más acogedoras.


La zona de terraza con el suelo de ipe, está elevada sobre el paseo marítimo, eso nos permite conectar totalmente con la playa y el mar a nivel visual, se elimina la barandilla existente de acero inox, y se coloca una nueva de vidrio sin montantes que nos acentúa esta mayor conexión.


Se propone también una nueva estructura de toldos horizontales, con tres crujías, que nos permite tener una amplia zona exterior en sombra. Por último, se colocan varias jardineras fijas con revestimiento de ipe, con diversas plantas que nos ayudan a privatizar la zona de terraza respecto a la piscina existente y a zonificar espacios.

11 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The Hotel Maritim, located on Roses beach promenade wanted to renovate the entire ground floor. Updating the common spaces, while still maintaining their same existing uses. The hotel’s ground floor is divided into three areas: the hall and reception, the bar, and the terrace.   We have conceived the reception and hall area as an open space, and we have designed the walls and furniture, through panels, slats and straight volumes. For the stairs and elevator ​​access is we have used a...

    Project details
    • Year 2018
    • Work finished in 2018
    • Status Completed works
    • Type Hotel/Resorts / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 11 users