Ibenergi Headquarters

Toledo / Spain / 2017

22
22 Love 2,818 Visits Published

Project facts


Architects: Taller Abierto (Nacho Román Santiago, Julio Rodríguez Pareja y Daniel Martínez Díaz)
Collaborator: Jorge López Sacristán (arquitecto)


Start of construction: January 2016
End of construction: July 2017
Built Surface: 603 m2
Cost/m2: 796€


Client: Ibenergi-Asesores Energéticos S.L.
Location: Calle Río Jarama, 126. 45007. Toledo
Structure: Miguel Montero
Installations: Ibenergi Asesores Energéticos S.L.
Construction Architect: Paz Castellano Lizano


Photography: Montse Zamorano. Jorge López Sacristán. Taller Abierto


Abstact
The new administrative and logistics centre of Ibenergi, an energy consulting company, is located in an industrial area of Toledo, Spain. The project is the result of pursuing a more human-cantered and pleasant workplace, attempting to connect the interior of a working environment to the cultivated nature that surrounds the building.


Toledo's harsh summers and the need to design comfortable, well-lit work places are the main determining factors of the proposal. Opting to undertake the plan in single spaces opened up by large openings to the garden, mitigating sunlight with plants and exterior pergolas, which provide shade. Much attention was paid to the design of the building's interior as well as the surrounding areas.


The swaying branches of the maple, ginkgo, sweetgum, lime and callery pear trees and vines, outdoor grown, are reflected onto the grooved aluminium surfaces and glass façades.


Between the scenery provided by the north facing windows, and the filtered light entering from the south, are where the various areas entrusted to the collective activity are undertaken. Open and continuous areas, whose planning is distributed with transparent methacrylate surfaces and light wooden elements.


Preferring to think of this project as a promise, and to allude to things that are still unseen. The final objective is that one day the imagery that is presented today cannot be duplicated, as the tree leaves and climbing plants which creep up their façades, protect same from the summer sun and filter its presence during winter.



Project description
The new administrative and logistics centre of Ibenergi, an energy consulting company, is located in an industrial area of Toledo, Spain. The project is the result of pursuing a more human-cantered and pleasant workplace, attempting to connect the interior of a working environment to the cultivated nature that surrounds the building.


The project is divided in two different volumes: one of them are the offices, and the other is a warehouse logistics. The main driver of the design of the offices is to give a functional solution to the harsh summers of Toledo, at the same time as to provide with natural light the interior working spaces.


There are two big openings providing dual orientation lighting, which get shading from external trellis and pergolas wrapped in vegetation. It is equally important what happens inside the building as what happens in the external gardening areas. The swaying branches of the maple, ginkgo, sweetgum, lime and callery pear trees and vines, outdoor grown, are reflected onto the external grooved aluminium surfaces and glass façades.


The structure is made of reinforced concrete walls that enable to create continuous and opened spaces, with bathrooms and stairs being the only permanent spaces. The space is divided with transparent methacrylate curved walls and light wood panels, and the technical installations have an isotropic layout, which enables the floor plan to easily change its geometry and arrangement in the future. The current distribution has a big opened space for the telephone operators, smaller spaces for the technical departments, various meeting rooms and the administrative offices.


The materials for the façade are glass and aluminum. The first floor is enclosed by glass: it has a rest area, a cafeteria and welcomes the visitor with a double height vestibule with a simple and light stairs that connects with the upper floor. The lecture hall for training is located in an external enclosed space made of a free-shaped concrete wall with zenith lighting, adding volumetric contrast and singularity to the building. The pavement, acoustic ceiling, lighting and air conditioning openings follow the same grid of the structure and the façade. The external fence, which is made out of perforated metallic sheet, follows the geometry of the aluminum sheet of the façade.


The artificial lighting is designed to create a balanced geometry of harmonious spaces between the internal lighting, the external pergolas, the fence and the external pavement.

We like to think of this project as a promise, and to allude to things that are still unseen. The final objective is that one day the imagery that is presented today cannot be duplicated, as the tree leaves and climbing plants which creep up their façades, protect same from the summer sun and filter its presence during winter.

22 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Project facts Architects: Taller Abierto (Nacho Román Santiago, Julio Rodríguez Pareja y Daniel Martínez Díaz) Collaborator: Jorge López Sacristán (arquitecto) Start of construction: January 2016End of construction: July 2017Built Surface: 603 m2Cost/m2: 796€ Client: Ibenergi-Asesores Energéticos S.L.Location: Calle Río Jarama, 126. 45007. ToledoStructure: Miguel MonteroInstallations: Ibenergi Asesores Energéticos S.L....

    Project details
    • Year 2017
    • Work finished in 2017
    • Status Completed works
    • Type Office Buildings
    Archilovers On Instagram
    Lovers 22 users