Villa a Montagnola

Montagnola / Switzerland / 2017

27
27 Love 2,557 Visits Published

The villa is situated on a piece of land that enjoys a splendid view of Lugano Lake.


The suggestive view and the impending presence of the rocky mass behind the site have dictated the principles of inclusion of the entire building. The villa relates to the rock - from which it originates - in a dynamic dialogue, and at the same time, stretches towards the lake.


The intrinsic morphology of the site and its south-westly orientation towards the lake have directed the designer’s choice. The building is totally closed to the other villas located in the north-east, but remains completely open on the other sides, establishing a close relationship with the surrounding landscape.


The building looks like a block of black pigmented exposed concrete - the black colour deriving from the rock from which it was created - with raw boards laid running in the same direction. This characteristic lives up the façade, emphasizing the alternation of full and empty openings.


The light enters through the full-height openings, filling and enveloping the interior spaces of the villa and creating a warm and cozy environment.  Doors and windows in natural oak wood enhance this peculiarity.


The internal contrast between the white of the plaster and the black of the concrete creates suggestive plays, underlined by the glimpses that the villa skillfully offers. The continuity of the spaces is an important point of connection for the entire project.


The detached villa is built on three levels.


The basement houses the technical rooms, the garage and the living spaces for guests. Thanks to the white colour of the resin on the floors and plaster on the walls, the rooms gain a surprising shine and open towards an external patio.


The living area is located on the ground floor: a spacious living room with a large fireplace overlooks the garden which juts into an infinity pool where the view encompasses the entire surrounding landscape.


On the upper level, the night zone provide four bedrooms and a study, each with private bathrooms and wardrobe.


The roof is flat and covered with black gravel.


Great importance is given to the external layout, which is the result of important choices, with a great variety of plants and various species; the alternation of teak flooring and turf creates a perfect symposium.


The paving of the vehicular area is made of small cubes of granite and enters the lobby of the villa, enhancing the continuity between inside and outside.


Thanks to a walkway in the rock you can climb to a belvedere terrace that offers a wonderful view of the entire complex and the lake.


The final result enhances the region, merging in perfect harmony with the surrounding landscape.



atelier d’architettura arch. Attilio Panzeri & Partners SA


Photos: Giorgio Marafioti


Text: atelier d’architettura arch. Attilio Panzeri & Partners SA


Translation: Alessandra Arrigoni


[IT]


La villa sorge su un terreno che gode di una splendida vista sul lago di Lugano.


La suggestiva vista e la presenza incombente della massa rocciosa hanno dettato i principi di inserimento dell’intero edificio; esso si rapporta con la roccia -dalla quale origina- in un dialogo dinamico, e, contemporaneamente, si protende verso il lago.


L’intrinseca morfologia del sedime e l’orientamento del lotto verso sud-ovest –verso il lago– hanno indirizzato la scelta progettuale su un edificio totalmente chiuso alle altre ville situate a nord-est, ma completamente aperto sugli altri lati stabilendo uno stretto rapporto con il paesaggio.


L’edificio si presenta come un blocco di calcestruzzo facciavista pigmentato nero -colore derivante della roccia dal quale esso nasce- casserato con tavole grezze posate a correre; questa caratteristica rende la facciata movimentata, accentuata dai giochi di pieni e vuoti delle aperture.


La luce che entra dalle aperture a tutta altezza, inonda e avvolge gli spazi interna della villa creando un ambiente caldo e accogliente; i serramenti in legno di rovere al naturale esaltano questa particolarità.


Il contrasto interno tra il bianco dell’intonaco e il nero del calcestruzzo crea giochi suggestivi, sottolineati dagli scorci che la villa sapientemente offre. La continuità degli spazi risulta essere un punto di collegamento dell’intero progetto.


L’edificio monofamiliare si articola su tre livelli.


Al piano interrato sono collocati i locali dedicati alla tecnica, il garage e i candidi spazi abitabili destinati agli ospiti che, grazie al colore bianco della resina dei pavimenti e degli intonaci delle pareti, acquistano una sorprendente lucentezza, affacciandosi su un patio esterno.


La zona giorno si situa al piano terreno: un ampio soggiorno con un grande camino affaccia direttamente sul giardino che si protende verso la piscina, a sfioro sul paesaggio.


Il livello superiore è destinato alla zona notte: quattro camere da letto ed uno studio con bagni privati e guardaroba.


Il tetto è piano con copertura in ghiaia nera.


Grande importanza ricopre la sistemazione esterna che è il risultato di scelte importanti, con ricche piantumazioni e svariate essenze; l’alternanza di pavimentazioni in teak e manto erboso crea un perfetto simposio.


La pavimentazione della zona veicolare è realizzata con cubetti di granito che entrano nell’atrio di ingresso della villa, accentuando la continuità tra interno ed esterno.


Grazie ad un camminamento nella roccia si sale a un belvedere che offre una meravigliosa vista sul complesso e sul lago.


L’intero risultato valorizza il territorio, amalgamandosi in un rapporto di perfetta armonia con il paesaggio.

27 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The villa is situated on a piece of land that enjoys a splendid view of Lugano Lake. The suggestive view and the impending presence of the rocky mass behind the site have dictated the principles of inclusion of the entire building. The villa relates to the rock - from which it originates - in a dynamic dialogue, and at the same time, stretches towards the lake. The intrinsic morphology of the site and its south-westly orientation towards the lake have directed the designer’s choice. The...

    Project details
    • Year 2017
    • Work finished in 2017
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 27 users