La Oca Selezione

Madrid / Spain / 2018

8
8 Love 474 Visits Published

Project manager: Miguel Crespo Picot, Javier Guzmán Benito, Sixto Martín Martínez: ZOOCO ESTUDIO (www.zooco.es)
Collaborators: María Larriba, Teresa Castillo.
Photographer: Imagen Subliminal www.imagensubliminal.com

The place is discreetly shown to the pedestrian as a common showcase in a commercial and centric street of Madrid. The showcase does not intuit the final space. Once someone accesses inside, two paramount and faced shelves generated by wooden oak supports. These wooden structures warmly welcome the client, showing a selection of different types of products, from little accessories to furniture pieces. Afterwards, the place is fragmented into two heights. Inside these heights, a metal strip runs through the perimeters creating the supports of the wood and glass shelves. At certain times, the metal strip separates and generate subtle enclosures in which furniture sets will be shown. The careful design of the central tables give a variety and versatility to the design in general. After crossing the metal strips, we face to a large space of almost 7m of height. This space has a great exterior character due to the roof skylights, the illuminated niches and the exposed brick walls. A courtyard constructed by steel structure contains a tree which qualifies the natural light. The protagonism of this final space is emphasized by the suspension on the roof of a large metal structure that supports three big screens, as a multimedia center, visible from the lower and higher sides. The materiality of the set is always read by the following code: concrete as the unifying element of the different zones, steel lacquered in black as the structural element, wooden oak as a support for product exhibition, and finally glass and mirrors which enhance the depth and lightness.


[ES]
El local se muestra al peatón de forma discreta, como un escaparate más en una calle comercial y céntrica de Madrid, sin dejar intuir el inesperado e imponente espacio final.
Al acceder al local, unos grandes soportes de madera de roble generan dos importantes estanterías enfrentadas , de escala mayor que el propio acceso. Éstas estructuras de madera dan la bienvenida al cliente de forma cálida, mostrando una selección de los diferentes tipos de objetos que tendrá ocasión de ver, desde pequeños accesorios hasta piezas de mobiliario.
A continuación el local se fragmenta en dos alturas, dentro de las cuales una cinta metálica recorre los perímetros generando los apoyos de baldas de madera y vidrio, superficies de exposición de producto más pequeño. En ciertos momentos la cinta metálica se separa del contorno, acotando sutiles recintos en los que mostrar conjuntos de mobiliario. El cuidado diseño de las mesas centrales aporta variedad y versatilidad al conjunto.
Tras recorrer las cintas metálicas llegamos al gran espacio de casi 7 m de altura, de marcado carácter exterior gracias a los lucernarios en techo, los nichos iluminados y la fábrica de ladrillo cara vista recibido a hueso, elemento que configura y ayuda a general la geometría de la escalera trasera. Un gran patio compuesto por estructura de acero y vidrio alberga un gran árbol, matizando la entrada de luz natural.
El protagonismo de este espacio final se enfatiza mediante la suspensión en el techo de una gran estructura metálica que alberga tres pantallas gigantes, a modo de centro multimedia, visibles desde ambas alturas del local.
La materialidad del conjunto se lee siempre mediante el siguiente código: cemento como elemento unificador de las diferentes zonas, acero lacado en negro como elemento estructural, madera de roble como soporte de producto y por último vidrio y espejos para potenciar la profundidad y ligereza.

8 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Project manager: Miguel Crespo Picot, Javier Guzmán Benito, Sixto Martín Martínez: ZOOCO ESTUDIO (www.zooco.es)Collaborators: María Larriba, Teresa Castillo.Photographer: Imagen Subliminal www.imagensubliminal.comThe place is discreetly shown to the pedestrian as a common showcase in a commercial and centric street of Madrid. The showcase does not intuit the final space. Once someone accesses inside, two paramount and faced shelves generated by wooden...

    Project details
    • Year 2018
    • Work finished in 2018
    • Status Completed works
    • Type Showrooms/Shops / Interior Design
    Lovers 8 users