Canalla Disco

Pamplona / Spain / 2014

47
47 Love 2,404 Visits Published

ENG - This project aimed to re-organise an existing nightclub, whose leitmotiv was grounded in sparkling, coloured lights inside a dark box.
The nightclub is then conceived as a light, sound and movement tuner. Therefore the plan is based in a gradual composition of those three elements. The central part is shaped as an area for dancing and maximum vibration–convulsive, intense. The floor, walls and roof in the farthest zones–sober, welcoming–appear as golden boxes where the sparks of the central part can be captured and reflected in nuanced glittering lights.
A long bar going through the whole premises provides the backbone of this space gradual composition.
It is an exercise to control vibration, sparkling and glittering lights and is therefore far away from standards about space concepts. Being in this case distorted, such concepts promote a liquid atmosphere where forces between convulsion and soberness, between vibration and reverberation, are absorbed.
Brass and black steel constitute the structural palette of this project.



ESP - El proyecto plantea la re-estructuración de una antigua discoteca ya existente, cuyo discurso se basaba en los destellos de las luces de colores en una caja oscura.
Conceptualmente la discoteca se concibe como un sintonizador de luz, sonido y movimiento… de este modo la organización se basa en un tratamiento gradual de los tres elementos. El centro del local se configura como zona de baile y máxima vibración -nervioso y compulsivo-. Los extremos se presentan serenos y acogedores donde suelo, paredes y techo se conforman como cajas doradas capaces de captar los destellos de la zona central ofreciendo unos brillos matizados…
La barra longitudinal que recorre todo el local se muestra como hilo conductor de la graduación espacial.
Es un ejercicio de control del destello, la vibración y el reflejo; alejado, por tanto, de los habituales cánones de concepción espacial, que en este caso se desfiguran, promoviendo un entorno líquido capaz de absorber las tensiones entre lo compulsivo y lo sereno, entre la vibración y la reverberación.
Acero negro y latón conforman la paleta constructiva del proyecto.

47 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    ENG - This project aimed to re-organise an existing nightclub, whose leitmotiv was grounded in sparkling, coloured lights inside a dark box.The nightclub is then conceived as a light, sound and movement tuner. Therefore the plan is based in a gradual composition of those three elements. The central part is shaped as an area for dancing and maximum vibration–convulsive, intense. The floor, walls and roof in the farthest zones–sober, welcoming–appear as golden boxes where the...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Discos, Clubs
    Archilovers On Instagram
    Lovers 47 users