House A

Perth / Australia / 2018

51
51 Love 3,689 Visits Published

Whispering Smith’s House A is a challenge to the status quo of housing in Perth. The sustainable apartment-house hybrid is designed for small lots and uses commercial materials in an innovative way to achieve a tight footprint and carbon neutral status. The brief was to take a 175m2 block under Perth’s single bedroom dwelling code, and make an affordable and sustainable home for Whispering Smith’s Director, Kate and her partner Matt. House A is 70m2 of compact, flexible and delightful spaces which are capable of hosting a dinner party for 30 guests, illustrating that small can be big.


House A was the first house of three in development by feminist architecture firm, Whispering Smith, in partnership with Kate’s father. The diminutive footprint of the house was designed to maintain the existing mature trees and 1950’s house on site, with House A being allocated to the land left over.


The house is a product of highly efficient planning and employed commercial tilt- up concrete construction methods to achieve a tighter & taller footprint. The project relied heavily on craft, detailing and a raw material or 'wabi-sabi' spec to provide amenity & delight in the small footprint. Whispering Smith merged spaces and volumes to achieve simultaneous privacy and openness without the need for doors and walls. When the cost of the build is considered in conjunction with the reduced investment in the land purchase it is apparent that innovative architecture meant the project was a financially viable one for its millennial occupants.


House A’s front garden makes use of the verge as a native garden and outdoor living area and has increased the amenity of both the occupants of the house, the residents of the street and the local birdlife. Landscaping House A’s verge provides an important cultural and environmental benefit, as well as replacing the much-needed green space for occupants as cities densify. Other sustainable aspects of the house include an underground raintank, solar panels, recycled materials and an internal drying line.


The soft grey concrete planes absorb and reflect the surrounding natural landscape, and House A’s minimal form is in stark contrast to its ubiquitous brick and tile neighbors. In the evenings, the house almost disappears into the late afternoon light, softly reflecting the colors of Scarborough’s sunsets. The design of House A was originally intended to challenge the status quo of oversized and low-quality housing in WA. Since its completion, the project has evolved to become a platform for Whispering Smith to share the positive power of architecture.

51 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Whispering Smith’s House A is a challenge to the status quo of housing in Perth. The sustainable apartment-house hybrid is designed for small lots and uses commercial materials in an innovative way to achieve a tight footprint and carbon neutral status. The brief was to take a 175m2 block under Perth’s single bedroom dwelling code, and make an affordable and sustainable home for Whispering Smith’s Director, Kate and her partner Matt. House A is 70m2 of compact, flexible and...

    Project details
    • Year 2018
    • Work finished in 2018
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 51 users