Rountos wooden floors

Rountos wooden floors is a showroom in Kifisias Avenue, in Athens Marousi / Greece / 2018

0
0 Love 146 Visits Published

Rountos wooden floors store is in Kifisias Ave, in Marousi on the ground floor of a corner building with an internal mezzanine level. The main aim in designing the store was to display the business products not only as an exhibit but also as an integral construction part of the design proposal. By using wood as the basic material, and by making the best use of the space in order to accommodate all the functional needs of the business, o modern place was created with elements of superior design. The extra constructions were made of metal in order to stand out from the store’s products and  play a  creative role in the synthesis game. Another vital element in product display is the exhibit lighting which highlights not only the exhibit points but also the wooden constructions.


            At the entrance, a vestibule is created with a metal perforated mesh in geometrical patterns aiming at both separating the place and keeping a visual contact at the same time. This construction, welcomes the visitor – customer offering the opportunity to see the inside of the store and then setting up the way into it. The ground floor is divided into two separate places where the design combinations make the use of each place clear. The main exhibition of the products is accommodated in the first part while the  finest one in the second, together with the offices and the service areas. The exhibition continues to the upper level. This specific set up follows a clear planning design with the aim of creating big spacious sales and exhibition areas where the product of the business is used and displayed in the best way at the same time.


            The vestibule leads either to the first part of the exhibition or to the center of the back space the entrance of which is coated with a wooden construction in a Π shape where the same wood is used on the floor. The most collective and exquisite products, as well as the offices can be found there. At the back, a place is created for the finest exhibits which are placed on black vertical frames giving the sense of pieces of art. The back is coated in black herringbone making a neutral and unique at the same time background for the exhibits. Next to the exhibition area, an office area is created separated with a wooden bookcase construction while at the back there are the service areas. The office’s back is coated in wood with a unique fish scale pattern and is highlighted with the proper hidden lighting.


            At the entrance, the main exhibition area, heavy, imputrescible wood is used on the floor while the exhibits are hung on a metal wall construction giving a unique touch without taking the attention from the product. Another  metal mesh netting is placed on the ceiling with hanging plants to “smooth” the sense of the place as well as a special lighting Viisi by Panzeri in chopsticks pattern boosting even more the minimal aesthetics of the place. The specific lights in combination with the proper lighting such as the linear spots and the hidden lighting to highlight the wood,create a unique atmosphere with a touch of classical elegance and harmony without extra elements. The emphasis is placed on the product. The mezzanine level where the exhibition continues is connected with the whole place through a wooden staircase which is properly lit in order to emphasize  the element of wood.


            The metal elements that accompany the whole synthesis are harmonically combined with the coziness of wood and the aim of becoming a noticeable part in the store without overshadowing the exhibits. The herringbone pattern chosen for both the mezzanine railing and the store’s face creates the same design pattern in the external part of the store giving an  intensity and becoming the base for the shop sign.

0 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Rountos wooden floors store is in Kifisias Ave, in Marousi on the ground floor of a corner building with an internal mezzanine level. The main aim in designing the store was to display the business products not only as an exhibit but also as an integral construction part of the design proposal. By using wood as the basic material, and by making the best use of the space in order to accommodate all the functional needs of the business, o modern place was created with elements of superior design....

    Project details
    • Year 2018
    • Work started in 2017
    • Work finished in 2018
    • Main structure Mixed structure
    • Client Rountos wooden floors
    • Status Completed works
    • Type Exhibition Design / Showrooms/Shops
    Archilovers On Instagram