Container House

Vancouver / 2017

13
13 Love 775 Visits Published

The Container House is a commission for a couple with three grown children who requested a compact and simplified living arrangement with an eye to retirement. They sought spaces that offered the ease of an apartment with the addition of inviting and sizeable covered outdoor areas. Moving from a family house that was situated on a flat, heavily treed lot to a steeply sloping mountain-side property created the opportunity for a bright and open house, perched high above the ground.


Although planning guidelines would have allowed for a slightly larger house on three floors it was decided that a scheme with only two storeys, though smaller in size overall, would create a house with more generous interior volumes and greater architectural possibility. All of the elements essential for daily living are located at the upper floor including the master bedroom, while secondary bedrooms, an office and recreation room are located at the lower floor. This strategy minimizes vertical travel within the house by eliminating one flight of stairs. Placing the garage at a split level between the two floors means distances from the car are less than a full storey. The impression is of a series of spaces which are expansive yet intimately connected horizontally and vertically.


The structure of the upper floor takes the form of an L-shape with the master bedroom wing cantilevered high above the roofs of neighbouring houses. This hovering volume projects deeply into the rear yard providing privacy to the west and solar protection for the swimming pool that, with it's dark tile finish, mirrors the cantilevered container above it.
Given the site’s limited width, rooms are stacked behind one another. The living room is positioned behind and slightly above the dining room to allow it to view over and past furniture in front. In good weather, when the wall of doors are open, a large covered deck significantly extends the living area of the house. A window monitor and sloped roof offer high glimpses of mountains and north light which balances the primary Southeastern views.

13 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The Container House is a commission for a couple with three grown children who requested a compact and simplified living arrangement with an eye to retirement. They sought spaces that offered the ease of an apartment with the addition of inviting and sizeable covered outdoor areas. Moving from a family house that was situated on a flat, heavily treed lot to a steeply sloping mountain-side property created the opportunity for a bright and open house, perched high above the ground. Although...

    Lovers 13 users