Apartment Renovation - Palazzo Doria Pamphilj

Rome / Italy / 2017

10
10 Love 295 Visits Published

The western wing of Palazzo Doria Pamphilj was built between XVIII and XIX century to house rental apartments, and this is still today its main function. The project aims to establish an articulated and meaningful spacial sequence between the monumental common spaces of the Palazzo – such as the spacious staircase leading to the apartment – and its interior. This is achieved through the creation of a vaulted space, which welcomes the guests and at the same time provides a soft diffused lighting.
The relationship between the baroque articulation of the palazzo and the project is merely spatial, since the intervention is quite silent and stripped bare of any stylistic or trivial connotations. 


The suspended setting resulting from the combination of abstract white surfaces and a soft diffused lighting provides a silent background for the mise-en-scène of the client’s collection of objects and paintings. The space is further articulated through the use of mirrors which reflect the vaults and alter the perception of the masonry load bearing walls. This introduces a tension within the regular and defined arrangement of the rooms around a light shaft.

10 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The western wing of Palazzo Doria Pamphilj was built between XVIII and XIX century to house rental apartments, and this is still today its main function. The project aims to establish an articulated and meaningful spacial sequence between the monumental common spaces of the Palazzo – such as the spacious staircase leading to the apartment – and its interior. This is achieved through the creation of a vaulted space, which welcomes the guests and at the...

    Lovers 10 users