Sheet Apartment

Milan / Italy / 2018

30
30 Love 12,607 Visits Published

The project concerns the renovation of an apartment for a new family in the center of Milan.


The residence is characterized by a "free" layout in which the partition walls are treated as "sheets" that fold in plan and section according to the characteristics of the different rooms.


The space was intended as a big single room in which the walls define areas, and suggest ways of use, always different.


The use of curtains, in the living area and sleeping area, also makes it possible to perceive the space subdivisions as flexible elements that can always be modified over time.


The floor was designed with a large oak parquet surface in which the inlays in different wood essence (walnut) or in resin are capable to underline different spaces, like a sort of large carpets.


The study of color emphasizes the strong character of every room, identifying the various spaces with different colors capable to underline the different lighting of each room.


Within this process, the project involves the study of many custom-made furniture (as the kitchen, the living room, the entrance, or the rooms), perfectly integrated with the  project’s spaces.


---


Il progetto riguarda la ristrutturazione di un appartamento per una nuova famiglia nel centro di Milano. 


La residenza si caratterizza per un layout “libero” in cui i muri divisori sono trattati come “fogli” che si piegano in pianta e sezione in base alle caratteristiche dei vari ambienti.


Lo spazio è stato inteso come un’unica stanza  in cui le pareti definiscono ambiti, e suggeriscono modi di utilizzo, sempre differenti.


L’utilizzo di tende, nella zona giorno e nella zona notte, permettono inoltre di far percepire queste suddivisioni degli spazi come elementi flessibili e sempre modificabili nel tempo.


La pavimentazione è stata pensata come una grande superficie in parquet rovere nella quale sono stati ricavati degli intarsi in essenza differente (rovere termocotto) o in resina , capaci di demarcare spazi differenti, come una sorta di grandi tappeti.


Lo studio del colore demarca il forte carattere di ogni ambiente, identificando i vari spazi con colorazioni sempre diverse capaci di enfatizzare la differente illuminazione di ogni stanza.


All’interno di questo processo, il progetto ha previsto lo studio di molti arredi su misura (come la cucina, il soggiorno, l’ingresso, o le camere), capaci di integrarsi perfettamente con gli spazi interni.

30 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The project concerns the renovation of an apartment for a new family in the center of Milan. The residence is characterized by a "free" layout in which the partition walls are treated as "sheets" that fold in plan and section according to the characteristics of the different rooms. The space was intended as a big single room in which the walls define areas, and suggest ways of use, always different. The use of curtains, in the living area and sleeping area, also makes it possible to perceive...

    Project details
    • Year 2018
    • Work started in 2017
    • Work finished in 2018
    • Cost 125.000 €
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design / Custom Furniture / Lighting Design / Furniture design / Refurbishment of apartments / Building Recovery and Renewal
    • Websitehttp://www.itch-studio.com/sheet-apartment/
    Archilovers On Instagram
    Lovers 30 users