Daza House

Porcuna / Spain / 2018

0
0 Love 455 Visits Published

The house is placed between dividing walls, in the consolidated historical city. The surrounding area of the dividing walls blurs a complex line that forces to lean the house over itself, leaving out the peripheral tangible reality. Rejecting the outside in order to create a new world inside. The complexity in this context lies in a part of the house being an “engalaberno” of the adjacent house. This situation results in a part of a property overlapping other one.  


In a Roman city, the thing is not about rethinking typologies but rediscovering them in the existing architectural works. This project starts from the distribution of a classical Roman house: atrium, impluvium, half-public spaces, courtyard and private spaces. This sequence, which alternates full spaces with empty spaces, allows the leaning of private spaces over the interior that pursues the denial of everything surrounding the house.


The main goal has always been the search of light. This is achieved by opening space towards the sky and rejecting the creation of closed volumes. By producing white and plain interiors, light does the rest.


The city where the house is placed is rich in stone quarries. This stone must be the protagonist material in the whole construction, from the skirting boards to the floor.  


TECHNICAL DETAILS
Developer: Private


Architect: Pablo Millán, architects.  www.pablomillan.es


Co-workers: Javier Serrano Terrones, quantity surveyor; Javier Bengoa Díaz, engineering; Ildefonso Martínez Sierra, archaeology.


Construction: José Morente Romero


Photography: Javier Callejas, www.javiercallejas.com


Address: Calle Coronel Aguilera, 26; 23790, Porcuna (Jaén).


Starting date of construction: September 2017


Completion date of construction: July 2018

0 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The house is placed between dividing walls, in the consolidated historical city. The surrounding area of the dividing walls blurs a complex line that forces to lean the house over itself, leaving out the peripheral tangible reality. Rejecting the outside in order to create a new world inside. The complexity in this context lies in a part of the house being an “engalaberno” of the adjacent house. This situation results in a part of a property overlapping other one.   In a Roman...

    Project details
    • Year 2018
    • Work started in 2017
    • Work finished in 2018
    • Client Private
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram