Le Soufflet

Montreal / Canada / 2018

7
7 Love 1,233 Visits Published

The project consists in a complete transformation and extension of a commercial building on Beaubien Street. Its composition transcribes both the superposition of the commercial uses, while reinterpreting the original two-storey base from which a new floor emerges. This one is characterized by a monolithic steel roof sitting on a longitudinal band of black windows.


The conceptual idea of the project is to offer a panoramic framing of the view towards Molson park’s trees. The terrace on the roof express this concept by a series of sunbreakers inspired by the old folding cameras – in french « appareil photo à soufflet ». This black structure allows the scale of the project to be aligned in continuity with its neighbours from the street, while reinterpreting the architecture of the pergolas in a contemporary way. A perception of depth generated by the side alley is accentuated by a series of regular windows and by the insertion of a succession of vertical brick details.


The third floor office is organized into a succession of plans ; the conference room in front benefits from a visual continuity with the terrace, while the lobby and circulation areas are naturally lit through skylights. As a hint of the old building, several original lamps are reintroduced in the layout, contrasting with the new minimalist suspensions. The white oak storage units come through the glass partitions, revealing the perception of a regular space organisation from the corridor.


Finally, the monochrome tones of the overall project are enhanced with bright colours; the blue block contains the services, while the bright red radiates from the exit staircase.


[FR]
Le projet consiste à la transformation complète et à l’extension d’un édifice commercial sur l’artère Beaubien. Sa composition transcrit à la fois la superposition des usages commerciaux, tout en réinterprétant le socle originel de l’ancien commerce duquel surgit un nouvel étage. Celui-ci se caractérise par une toiture monolithique assise sur un bandeau longitudinal ponctué de fenêtres noires. L’idée conceptuelle du projet fut d’offrir un cadrage panoramique vers les arbres du Parc Molson. Une série de brises-soleil installée sur le toit s’inspire des anciens appareils photo à soufflet. Formant un nouveau couronnement à l’édifice, cette structure noire réaligne le projet à la continuité d’échelle de ses voisins tout en réinterprètant de façon  contemporaine l’architecture des pergolas. Aussi, une série de fenêtres conjuguée à l’insertion de reliefs dans l’appareillage de briques accentuent la perception de profondeur de l’édifice.
Au troisième l’étage, les bureaux profitent de la typologie longitudinale pour s’organiser en une succession de plans. En avant, la salle de conférences profite d’une continuité visuelle sur la terrasse. Au coeur de l’édifice, la réception et les espaces de circulation sont éclairés naturellement par des puits de lumière. Évoquant le souvenir de l’ancien édifice, plusieurs lampes d’origine sont réintroduites dans l’aménagement du 3e étage, contrastant avec les lignes minimalistes des nouvelles suspensions.
Plaqués de chêne blanc, les rangements des bureaux transpercent les cloisons vitrées, dévoilant  a perception d’une trame régulière depuis le couloir central. Enfin, les tonalités monochromes de l’ensemble sont rehaussées de couleurs vives ; le bloc bleu renferme les services, tandis que le rouge vif irradie l’escalier d’issue.

7 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The project consists in a complete transformation and extension of a commercial building on Beaubien Street. Its composition transcribes both the superposition of the commercial uses, while reinterpreting the original two-storey base from which a new floor emerges. This one is characterized by a monolithic steel roof sitting on a longitudinal band of black windows. The conceptual idea of the project is to offer a panoramic framing of the view towards Molson park’s trees. The terrace on...

    Project details
    • Year 2018
    • Work finished in 2018
    • Status Completed works
    • Type Office Buildings / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 7 users