Sant Martí House

Spain / 2018

120
120 Love 6,186 Visits Published

Located in a small valley of the Vallès region in Catalonia, this farmhouse was reborn a few years ago with the construction of a horse stable linked to the property. The starting point for the grand renovation was a three-floor building with austere structure and following the lower height buildings added throughout the time around it. Besides wanting to give a new use to them, the main challenge has been to create a dialogue among themselves, finally acting as a group and not as the independent buildings they had been. To reconnect them, a large metal pergola, in anthracite gray finish, embraces both the front and back of the house, and its annexes.



These considerations of design extend to the interior, in search of a harmony between the wide palette of archaic materials, vaults, and masonry stones that already dressed the dwelling originally. To create a minimalist atmosphere, the tonality of all the elements is unified through a white glaze, applied both to walls and ceilings. In pavements, although the studio has tried to keep all the original materials, such as adobe ceramics, the poor condition of some surfaces, and the marks of the previous divisions have led to concrete coating the ground floor and in natural oak wood of upper plants.



Each of the floors of the house is divided into three territories, one central and two lateral. To enrich the experience of transition between them, one of the key decisions has been the integration of the vaulted staircase (an element that previously prevented the space from being symmetrical). By forming part of it in iron sheet, its structure is visually modified, achieving a much more contemporary interior feel. The steps have been covered in the first section in wood, and kept the original finish in the rest: combining adobe ceramic, with wooden profile and riser in Catalan ceramics. Next to the origin of the staircase, a container wall with a strategic height has been created to cause a visual separation between the dining table and the outside. The railing has been partially restored and the closures of each floor have been designed by means of a glazed panel to control the climate, at the same time that each floor is managed independently. A set of accesses that combines folding doors or sliding doors, fully integrated in the set. Its latticework allows the natural light of the windows to enter the interior of the central nave, making a poetic crossing of lights and shadows. Following this narrative, much of the lighting of the project is based on decorative pieces or indirect Led light. In this way, light becomes another tool to explore the space.


 


The approach of the rooms could be interpreted as simple and integrating, all of them designed using the same oak wood from the floor and taking advantage of the finish of the masonry house itself as the bottom of the head. Exceptionally, the headboard of the main room functions as a separator between the room and the bathroom, this one provided with an integrated dressing table.
 


Intimately linked to the global aesthetics of design, the kitchen has a Bulthaup part while others are designed by the studio in which all the spaces of high storage, refrigerator, cupboards, freezers, ovens, etc. are integrated. This second module separates the kitchen from the daily dining room, creating a small warm space with a table as the protagonist.


 


Another significant space is one of the refurbished buildings that can be accessed from the street, unlinked from the main house and garage. Designed to host events or family gatherings, it has been decided to maintain the gabled structure creating an oak wood module that integrates the kitchen, the bathrooms and an access to the exterior of the house. The concrete floor works as a neutral background, and the design of a large table and a large seating area complete the space. To mark the new boundary between the exterior and the interior, the arches of the facade have been delimited by metallic structures and glass. Following the lines of the building, the next volume uses the ground floor as a warehouse. This building, connected to the play room and the dwelling for the service, draws four arches whose illumination serves as a lamp outside facing the house.



The pergola on the back, which functions as a summer area, reinforces the dialogue between the house and the garden. Symbolically associated with an old arch, a new metal structure tries to simplify the old small construction. We highlighted a posterior annex attached to the main house, which has been given a monolayer finish in anthracite gray, and is provided with large black iron folding shutters that exposes the old bricks. This intervention allows to unify the image with the rest of the openings of the house. Behind the house, a swimming pool has been built, accompanied by an old building that has been renovated to changing rooms and toilets. All  elements of the exterior enclosure have been treated in the same anthracite gray monolayer finish to differentiate the old constructions  from the later ones. The garden that is integrated into the forest itself, making it a space without visual limits.


Photos: David Zarzoso


Farmhouse: 575 m²


Courtyard between the farmhouse and the annex buildings: 440 m²


Annex buildings: 510 m²


Terrace, barbecue, swimming pool, changing room: 680 m²


 


[ES]
Situada en un pequeño valle del Vallès, en Cataluña, se trata de una masía que renació hace unos años con la creación de una importante cuadra de caballos, ligada a la finca. El nuevo diseño de la vivienda parte de una edificación principal de tres plantas, de estructura muy austera, a la que posteriormente se han incorporado edificios mucho más bajos. Independientemente de querer darles un nuevo uso a las edificaciones, el principal desafío ha sido conseguir que los diferentes volúmenes dialoguen entre ellos, actuando finalmente como un mismo grupo y no como los edificios independientes que habían sido. Para reconectarlos una gran pérgola metálica, en acabado gris antracita, abraza tanto la parte frontal como la posterior de la vivienda, y sus anexos.


Estas consideraciones de diseño se extienden al interior, en busca de una armonía entre la dilatada paleta de materiales arcaicos, bóvedas, y piedras de mampostería que ya vestían la vivienda originalmente. Para crear una atmósfera minimalista se unifica la tonalidad de todos los elementos a través de una veladura en color blanco, aplicada tanto en paredes como en techos. En pavimentos, aunque se han intentado mantener todos los materiales originales, como la cerámica de adobe, el mal estado de algunas superficies, y las marcas de las divisiones anteriores, han llevado a recubrir en microcemento la planta baja y en madera de roble natural las plantas superiores.


Cada una de las plantas de la vivienda está dividida en tres territorios, uno central y dos laterales. Para enriquecer la experiencia de transición entre ellas una de las decisiones clave ha sido la integración de la escalera abovedada (elemento que impedía anteriormente que fuera simétrico el espacio). Forrando parte de ella en chapa de hierro se modifica visualmente su estructura, consiguiendo una sensación mucho más contemporánea del interior. Junto a su origen se ha creado un muro-contenedor con una altura estratégica para provocar una separación visual entre la mesa del comedor y el exterior.


Los cierres de cada planta se han diseñado mediante un listonado acristalado para controlar la parte climatológica, al mismo tiempo que se consigue que cada planta funcione de forma independiente. Su celosía deja entrar la luz natural de las ventanas hacia el interior de la nave central, haciendo un poético cruce de luces y sombras. Siguiendo esta narrativa, gran parte de la iluminación del proyecto está basada en piezas decorativas o luz indirecta de Led. De esta forma la luz se convierte en una herramienta más para explicar el espacio.


El planteamiento de las habitaciones podría interpretarse como simple e integrador, diseñadas todas ellas utilizando la misma madera de roble del suelo, y aprovechando el acabado de la propia vivienda de mampostería como fondo de cabezal.


El volumen-vestidor está diseñado como zona de almacenamiento a una altura estratégica para dejar ver las vistas de uno de los balcones hacia la piscina, y haciendo las veces de rótula hacia las diferentes estancias. En la misma línea y acabados, una gran mesa de reuniones y trabajo viste la tercera planta. Se trata de un mueble polivalente que permite tener un uso 100% de él mediante la movilidad de módulos de almacenaje integrados.


Íntimamente ligada a la estética global del diseño, la cocina cuenta con una parte Bulthaup y otra diseñada por el estudio en la que se integran todos los volúmenes de almacenaje alto, nevera, armarios, congelador, hornos, etc. Este segundo módulo separa la cocina del comedor de diario, provocando un pequeño espacio cálido con una mesa diseñada a medida como protagonista.


Otro espacio significativo es una de los edificios rehabilitados que cuenta con acceso desde la calle, desvinculado de la vivienda principal y garaje. Diseñado para acoger eventos o reuniones familiares, se ha decidido mantener su estructura a dos aguas, limpiando los caballos metálicos y creando un módulo de madera de roble que integra la cocina, los baños y un acceso al exterior de la casa. El suelo de microcemento funciona como fondo neutro, y el diseño de una gran mesa y una gran zona de estar completan el espacio. Para marcar el nuevo límite entre el exterior y el interior, los arcos de la fachada se han delimitado mediante estructuras metálicas y cristal, además de un cierre textil. Siguiendo las líneas de la edificación el siguiente volumen emplea la planta baja como almacén, y sobre éste residen los masoveros. Este edificio, conectado con la sala de juegos de mesa, dibuja cuatro arcos cuya iluminación hace las veces de lámpara al exterior enfrentada a la vivienda.


La pérgola de la parte posterior, que funciona como zona de verano, refuerza el diálogo entre la vivienda y el jardín. Simbólicamente asociado a un antiguo arco, una nueva estructura metálica trata de simplificar la pequeña construcción que había antes. Cabe destacar un anexo unido a la vivienda principal, en acabado monocapa en gris antracita, provisto de grandes porticones plegables de hierro negro que permiten entrever las antiguas perforaciones de ladrillo visto.


Enfrentada a esta parte posterior se ha construido una piscina, acompañada de una edificación antigua que se ha rehabilitado para alojar vestuarios y aseos. El recinto no sólo lo resumen estas edificaciones, sino también el jardín que se integra en el propio bosque, haciendo de éste un espacio sin límites visuales.

120 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Located in a small valley of the Vallès region in Catalonia, this farmhouse was reborn a few years ago with the construction of a horse stable linked to the property. The starting point for the grand renovation was a three-floor building with austere structure and following the lower height buildings added throughout the time around it. Besides wanting to give a new use to them, the main challenge has been to create a dialogue among themselves, finally acting as a group and not as the...

    Project details
    • Year 2018
    • Work finished in 2018
    • Status Completed works
    • Type Country houses/cottages / Interior Design / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 120 users