Luxury a partment

Bat Yam / Israel / 2018

5
5 Love 901 Visits Published

Erez Hyatt engaged in interior design with a deep understanding of the internal space, its potential, and the way it can be transformed into a luxury without compromising its functionality and hospitality. When he sees an apartment for the first time, he can quickly tell what will be the right layout for her, and also separate the wheat from the chaff when it comes to planning the space. His believing self revolves around clean lines with emphasis on specific areas that are chosen in advance, and maintains the continuity of the design language throughout the house, creating a sense of continuous plot rather than unrelated short stories.


The city of Bat Yam is known today for the ongoing growth of new constructions facing the sea. The designer came to the city following 114-square-meter apartment that was bought by 50-year-old couple, accompanied by their beloved dog, who wanted a luxury apartment that will offer high-quality finishes.


The first challenge facing the designer was the initial plan, which presented a layout of furniture that did not fit the feeling he wanted to create in that space. so the first thing he did was to change the location of the living room. The moving of that living room to the new location made the house feel bigger and created great harmony, and also allowed him to stamp  his trademark in the form of a "power wall" in the living room as a design element that could not be ignored. Another challenge was the customers' resistance to lowering the ceiling because they wanted to maintain height as much as possible. For his part, the designer insisted on a unified lowering that would create clean visuals without buffers, that creates unwanted "appear to the eye noise". The tenants finally decided to listen to the designer's advice, which created an uninterrupted breathing space. This advice at the beginning of the renovation came with a promise that at the end of the project when the guests or even themselves would enter the house, their jaw would just slip out of the increduble space waiting for them.


The entrance to the house promotes concrete-like porcelain granite and as an invitation the living room. Lightly colored furniture was chosen for him: a low, floating sofa stands out in its presence, which maintains a horizontal line far from the ceiling, creating a sense of height. At its cozy look added 3 HENGE Italy coffee tables that combine iron, marble and brass. They are built on delicate legs with varying geometry bases that provide quiet on the one hand, and interest on the other. Those are watched by a pair of B & B Italy armchairs with a dirty white curtain and a special texture stretched behind them. He hides the dark aluminum windows and begins a long line toward the rest of the curtains that wrap the entire house to the kitchen.


The furniture assemblage sits on a gray carpet for a warm feeling that serves as a kind of island on the pavement, which incorporates the elements on it and emphasizes them. The sofa faces the power wall: in each project the power wall is the place where the designer carefully combines a variety of materials that create a design element which the house revolves around him. Later, these materials will dictate the colors of the other rooms and baths. What presented here, is a combination of American walnut on the back of the TV, black oak with a sandblasting technique for the door and top storage cabinets, and a Carrara-style bottom cover that looks like a jewel that upgrades clothes into prestigious look. The selection of these finishing materials presents natural materials that correspond to each other and will show up again throughout the public space.


The black oak carpentry extends the front of the wall and open a door that hides the entrance to the safe room, as well as emphasizes the composition for the television. Equally important, it also serves as an elegant solution to conceal the toilet that were exposed to the living room and to hide the air conditioning channel. In the lower part, above the television, a hidden light was designed to fit itself to the night. It illuminates the interesting wood paneling used in different sizes and surfaces that contrasts with the calm oak above it.


The furniture is lighten by black circular bodies, which are also chosen for the magnetic lighting line that starts in the living room and continues all to the balcony, and in this manner, extending the house, creating interest in the game of objects coming in and out. The kitchen lighting is completely immersed, and it is also in two longitudinal lines that repeat the same rhythm, while the one above the island has a thin profile and the kitchen workstation is flooded with light. The choice of lighting is related to the designer's perception that the ceiling is an architectural element that must be treated as if it were as important as the floor or the walls.


The dining area is present between the living room and the kitchen, observing the sea and illuminated by a minimalist hanging lighting fixture made of brass. It presents a harmonious game of contrasts between the opaque table and the transparent lighting. The glass circles bursting from the arms of the object, correspond with the round geometry of the living room parts, with the brass itself repeating the golden branch that is in the picture hanging beside it. It is framed by a thin black frame and the occurrence in it which it stands as a contrast to the white wall behind it. Around the table were chairs with airy wooden, that gives back the wooden paneling in the living room on the one hand, and advanced toward the kitchen backsplash on the other.


The kitchen backsplash is a printing of a wooden pattern created by the designer on matt glass. Its graphics repeat the lines of the power wall, incorporating black lines that create a kind of shadow on the surface and the result ends up looking like a three-dimensional tree. The cabinets around him are white so they will not steal the show from the living room, and the surface of the island in front of them repeats the Carrara pattern the power wall has. The black color that characterized the lighting appears again with soft touches in the refrigerator, faucet, and chairs that preserve the light appearance of the furniture. cylinders are placed on the island, and they were made in a concrete drill for a fireplace in another apartment - they are evidence to the fact that the designer goes down to the smallest details and even makes the accessories himself.


The combination of the kitchen materials and its colors creates an urban appearance that works in a strong external-internal relationship with the urban landscape that is reflected in its window. The balcony next to him inserting the turquoise colors of the sea into the house, and despite its openness, it has a hugging feeling thanks to its pre-selected Italian seating system that connects it to the rest of the house.


The way back to the entrance reveals, alongside the black refrigerator, a white door matching the color of the wall that leads towards the bedroom, whose assimilation creates the intimacy required for the private space.






5 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Erez Hyatt engaged in interior design with a deep understanding of the internal space, its potential, and the way it can be transformed into a luxury without compromising its functionality and hospitality. When he sees an apartment for the first time, he can quickly tell what will be the right layout for her, and also separate the wheat from the chaff when it comes to planning the space. His believing self revolves around clean lines with emphasis on specific areas that are chosen in advance,...

    Project details
    • Year 2018
    • Work started in 2017
    • Work finished in 2018
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design / Custom Furniture / Lighting Design / Furniture design / Product design / Refurbishment of apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 5 users