House Zeist

Zeist / Netherlands / 2016

25
25 Love 2,147 Visits Published

The house is situated on the edge of a village in a natural setting where forest meets heathland. Distinctive features of the house are the raised patio and living area, the large overhanging roofs and the generous picture windows. The house is finished inside and out in exposed concrete. The straight lines and subdued detailing go to make up a striking design by Bedaux de Brouwer Architects.


The living area, which is raised above the forest floor, has the appearance of a pavilion and feels like a lookout post in the forest. At the back it runs into the patio, which overlooks the heath. The large glass panels and sliding door at the back provide views of the surrounding countryside. Further to the front, the rooms are more enclosed to provide a safer and cosier feel. Access to the living area and patio is via a concrete path and outside stairway. A concrete wall guides the visitor to the front door, which is sheltered by a thin steel canopy.


The main structure of the house consists of inner and outer concrete shells, poured on site, which required careful detailing and intensive coordination with the structural engineer and contractor.


The aluminium panorama facades are finished cleanly and merge unobtrusively into the walls and floors. Mullions have been minimised to ensure the least possible hindrance to the influx of light. As a result, the outer and inner spaces appear to flow seamlessly into each other.


The aluminium louvres can be used to ensure privacy when desired.


The raw concrete gives the house a pure and basic appearance, which contrasts handsomely with the refined and restrained detailing of the frames, louvres and interior. The connection with the natural outdoor environment, the subdued design language and the use of materials give the house its striking character and provide an exceptional living experience.


 


PROJECT DATA
Architect
Bedaux de Brouwer Architects

Website
www.bedauxdebrouwer.nl

Project location
Zeist, The Netherlands

Client
Private

Architect in charge
Peter Keijsers 


Design Team
Peter Keijsers
Rob Vermeulen 


Project Year
2016 


Contractor
C. Mulckhuyse bv

Construction
ABT bv

Facade builder
Alconstrux Aluminium


Interior Design
Francine Broos


Photography
Michel Kievits

25 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The house is situated on the edge of a village in a natural setting where forest meets heathland. Distinctive features of the house are the raised patio and living area, the large overhanging roofs and the generous picture windows. The house is finished inside and out in exposed concrete. The straight lines and subdued detailing go to make up a striking design by Bedaux de Brouwer Architects. The living area, which is raised above the forest floor, has the appearance of a pavilion and feels...

    Project details
    • Year 2016
    • Work finished in 2016
    • Status Completed works
    Archilovers On Instagram
    Lovers 25 users