Bessborough Residence

Montreal / Canada / 2017

32
32 Love 2,116 Visits Published

The Bessborough residence is located in the district of Notre-Dame-de-Grâce in Montreal. The project consists of the complete renovation of the ground floor of a duplex dating back from the 1950s. The challenge was to open this 900-ft2 space by maximizing living spaces while keeping a certain sense of spatial division. The architectural concept is build around three "blocks". These volumes articulate the space while playing on the notion of wall.


In the center, the black volume defines the circulation and acts as a filter between the various functions. This volume, introducing a new staircase, play on its transparency by using a rhythm between full and empty using variations of glass, steel rods and Mdf panels. The wooden volume brings a warm aspect in the whole space. It contains on one hand, a library and of the other one, a walk-in adjacent to the master bedroom. The grey volume, simple and sleek, allows hiding diverse functions of service as well as the bathroom.


Reinforcing the degree of abstraction of the project, the choice of minimalist furniture and lamps echoes the palette of textures composed of concrete, wood and steel.


Type: Single Family Home
Intervention: Interior Design
Location: Montreal, Qc
Date: November 2017 
Area: 85 m2 brut / 900 sqft
Photo Credit : Adrien Will­­­iams


[FR]


La résidence Bessborough se situe dans l’arrondissement Notre-Dame-de-Grâce à Montréal. Le projet consiste en la rénovation complète du rez-de-chaussée d’un duplex datant des années 1950. Le défi était d’ouvrir cet espace de 900 pi2 en maximisant les espaces de vie tout en conservant une certaine division spatiale. Le parti architectural prend assise autour de trois « blocs » aux tonalités contrastés. La configuration de ces volumes articule l’espace tout en jouant sur la notion de mur.


Au centre, un volume noir définit les circulations et agit comme filtre entre les différentes fonctions. Celui-ci, introduisant un nouvel escalier, joue sur la transparence en utilisant un rythme entre le vide et le plein par le biais du verre, de tiges d’acier et de panneaux de Mdf peints. Le volume en bois habillé de merisier russe amène un aspect chaleureux à l’ensemble de l’espace. Celui-ci comprend d’une part, une bibliothèque et de l’autre, un vaste rangement donnant sur la chambre principale. Le volume gris, simple et lisse, permet de dissimuler diverses fonctions de service ainsi que la salle de bain.


Renforçant le degré d'abstraction du projet, le choix de mobilier et de lampes au design minimaliste fait écho à la palette de textures composée de béton, de bois et d'acier.

32 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The Bessborough residence is located in the district of Notre-Dame-de-Grâce in Montreal. The project consists of the complete renovation of the ground floor of a duplex dating back from the 1950s. The challenge was to open this 900-ft2 space by maximizing living spaces while keeping a certain sense of spatial division. The architectural concept is build around three "blocks". These volumes articulate the space while playing on the notion of wall. In the center, the black volume defines...

    Project details
    • Year 2017
    • Work finished in 2017
    • Status Completed works
    Archilovers On Instagram
    Lovers 32 users