Doorzien House

Sydney / Australia / 2017

62
62 Love 4,162 Visits Published

Doorzien House modestly proffers a new precedent in a challenging conservation environment by breaking rank and dismantling the cottage typology. Tensions between private freedom and prescriptive planning are coupled with exploring the interplay of view and viewing, solid and void, through a multi-layered, sensory design response.


Our clients’ brief suggested to create a home where “in crossing the threshold, the past was to be left behind”, and where interconnected yet separate living spaces should be experienced simultaneously.


Investigating the tension between “interconnected yet separate”, we explored a view/viewing framework that leverages the site’s narrowness, steepness and views. Opening up vertical and horizontal flow – Doorzien is Dutch for see-through – the material language evolved as solid and void to create dynamism and visual richness.

62 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Doorzien House modestly proffers a new precedent in a challenging conservation environment by breaking rank and dismantling the cottage typology. Tensions between private freedom and prescriptive planning are coupled with exploring the interplay of view and viewing, solid and void, through a multi-layered, sensory design response. Our clients’ brief suggested to create a home where “in crossing the threshold, the past was to be left behind”, and where interconnected yet...

    Project details
    • Year 2017
    • Work finished in 2017
    • Status Completed works
    Lovers 62 users