Mt.Fuji World Heritage Centre

Fujinomiya / Japan / 2017

81
81 Love 5,384 Visits Published

The building, with exterior walls of latticed wood, is based on an inverted image of Mt. Fuji, so when it is reflected in the large pool of water in front of it, the reflection looks like the mountain. The Mt. Fuji reflected in the water is a symbolic representation of Fuji as a “mountain of water.”


Inside the building shaped like an inverted mountain is a spiral curved slope which leads gradually from the first floor up to the fifth. Viewing the exhibits as they ascend the slope, visitors can enjoy a virtual taste of the experience of climbing the mountain. When they reach the top (fifth) floor, there is an observation hall with a large picture window offering a breathtaking panoramic view of the real Mt. Fuji, which changes its expression from moment to moment.


Spring water from Mt. Fuji is drawn into the Centre building and used as an air conditioning heat source, and is then channeled to the Reflecting Pool in front of the building, architecturally conveying the cycle of water on Mt. Fuji.


Architecture: Shigeru Ban Architects


Structure and MEP: Arup


Lighting Design: Lighting Planners Associates


Landscape Design: Studio Onsite


Fire Consultant: Akeno Facility Resilience


Acoustic: Nagata Acoustics


QS: Akane Architectural Consultants


Sign: Nippon Design Center


Exhibition content director: Shinichi Takemrua


Exhibition design director: Edwin Schlossberg


Exhibition design/installation: Tanseisha

81 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The building, with exterior walls of latticed wood, is based on an inverted image of Mt. Fuji, so when it is reflected in the large pool of water in front of it, the reflection looks like the mountain. The Mt. Fuji reflected in the water is a symbolic representation of Fuji as a “mountain of water.” Inside the building shaped like an inverted mountain is a spiral curved slope which leads gradually from the first floor up to the fifth. Viewing the exhibits as they ascend the slope,...

    Project details
    • Year 2017
    • Work finished in 2017
    • Status Completed works
    • Type Multi-purpose Cultural Centres / Museums
    Archilovers On Instagram
    Lovers 81 users