Seaponack House

North Haven / United States / 2016

1
1 Love 204 Visits Published

The building sits on the Peconic waterfront, where a private outcrop of land that provides 270-degree water views. The original 1990 house was a quirky structure filled with nautical references. An extensive renovation embraces the aspirations of its modernist character while expanding the building to engage the surrounding nature. A new, elevated bedroom wing faces the existing house across the pool. These are connected by a combined gallery/gathering space with a contoured roof that riffs on the original building’s curvy forms. The rooms surround a three-sided courtyard that opens to the bay.


A feeling of openness permeates the interior spaces. On the ground floor, there is a flow between common rooms, and a large atrium vertically connects the two floors. Throughout the house, the land and water sides of the property are visually linked through a combination of glass walls and courtyards. The result is a free-flowing home that casually weaves itself through the landscape.


AWARDS
AIA Long Island Chapter, Outstanding Achievement Award

1 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The building sits on the Peconic waterfront, where a private outcrop of land that provides 270-degree water views. The original 1990 house was a quirky structure filled with nautical references. An extensive renovation embraces the aspirations of its modernist character while expanding the building to engage the surrounding nature. A new, elevated bedroom wing faces the existing house across the pool. These are connected by a combined gallery/gathering space with a contoured roof that riffs on...

    Project details
    • Year 2016
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users