New York Apartment

New York / United States / 2018

77
77 Love 6,862 Visits Published

Project location: New York, New York
Project type: Loft apartment / gut renovation
Project size: 3,800 sq ft
Project budget: Confidential / High-end
Expected date of completion: Fall 2018
Awards: Winner American Architecture Prize 2017
Category: Interior Design – Apartments Interiors
Lead design & interior design: Dorothee Junkin, Principal DJDS www.djds.us
Visualization team: Lunas Visualization www.lunas.pro
Architect/ project engineer: Confidential
Image credits: DJDS – Dorothee Junkin Design Studio

The NYC Loft is an East Coast pied-a-terre in progress for West Coast clients with an extremely
busy bicoastal lifestyle.
Upon being gut renovated, the 3,800 sq ft loft will be the client’s secondary residence. It
serves as both a calm and airy space to come home to after a hectic day or a versatile private
space to entertain friends and guests in the great room or on the private rooftop. The great
room spans across forty percent of the overall square footage and offers a seamless open living
concept between the living and dining area as well as the kitchen. A generous master suite is
located on the opposite end of the apartment, which is buffered by two spacious bedrooms
and secondary spaces.

The client’s initial informal brief for the interiors contained a total of four words: ‘Open space.
Contemporary. Serene.’ Responding to the client’s request and vision for the property, the focus of the understated contemporary design concept turns towards material character and
texture rather than strong patterns or a variety of statement colors. Whether it is the aged
finish of an original wood beam, the large planks of cerused European oak flooring, the haptic
experience of a custom soft silk rug or the unique veining of a feature stone, carefully selected
finishes and design elements form a layered composition of light colored materials structured
by dark accents and highlighted by the occasional hint of warm brass tones.
One of design highlights is a slender blackened steel staircase leading up to the private
rooftop. Initially the stair was perceived as a spatial challenge, as the access to the roof had to
be quite prominently in the center of the great room. Turning the stair into a feature design
element, acting as a partial screen between the dining and living area, merged necessity and
design and helped to subtly define the large space of the great room.
In the master bathroom, a composition of book-matched white and black marble slabs creates
a feature backdrop for a freestanding sculptural soaking tub carved from a solid block of
marble. As in the primary spaces of the apartment, layered light finishes stand in deliberate
juxtaposition to select dark feature elements that aide to imbue each space with the
individuality it deserves.

77 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Project location: New York, New YorkProject type: Loft apartment / gut renovationProject size: 3,800 sq ftProject budget: Confidential / High-endExpected date of completion: Fall 2018Awards: Winner American Architecture Prize 2017Category: Interior Design – Apartments InteriorsLead design & interior design: Dorothee Junkin, Principal DJDS www.djds.usVisualization team: Lunas Visualization www.lunas.proArchitect/ project engineer: ConfidentialImage credits: DJDS – Dorothee Junkin...

    Project details
    • Year 2018
    • Work finished in 2018
    • Status Current works
    • Type Interior Design / Lofts/Penthouses
    Archilovers On Instagram
    Lovers 77 users