Atlas House

Wienerberger Brick Award 2018 - Category Winner Feeling at Home: Atlas House Eindhoven / Netherlands / 2016

3
3 Love 1,299 Visits Published

Situated on the edge of a typical suburban de­velopment in Eindhoven, this house with a gar­den blends at first sight into its surroundings, meeting the local building code for white, cubic houses. However, on closer inspection, the house re­veals a refined play of mass and material that chal­lenges all conventions. The building rises in a single gesture to the maximum allowed building height; the abrupt subtle curved-roof ending gives the impression of a load being taken off the top of the house, leaving a sturdy figure behind in its new sur­roundings. Hence its name: Atlas House.

Built in the simplest construction materials, the Atlas House displays a perfect control over the application of materials. The building is constructed with red bricks with rough, outpouring joints. While leaving the red bricks visible in the lower part of the building, the top is held a light color.


Since the finish of the house outside and insides is minimal, it leaves the standard building products from which the house is constructed visible.

3 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Situated on the edge of a typical suburban de­velopment in Eindhoven, this house with a gar­den blends at first sight into its surroundings, meeting the local building code for white, cubic houses. However, on closer inspection, the house re­veals a refined play of mass and material that chal­lenges all conventions. The building rises in a single gesture to the maximum allowed building height; the abrupt subtle curved-roof ending gives the impression of a load being taken off...

    Project details
    • Year 2016
    • Work finished in 2016
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 3 users