Pine Sanctuary

A tree unlike other trees Toronto / Canada / 2017

12
12 Love 1,049 Visits Published

In a clearing along Riverwood Park Lane, a peak among pines announces a sprawling park southwest of Toronto, a scenery of natural splendor but unreal experiences. Pine Sanctuary by MARC FORNES / THEVERYMANY is a placemaker for Riverwood Conservancy in Mississauga, Ontario. An inviting enclosure at a scale between sculpture and architecture, it signals the entrance to the park and provides a unique canopy for occupations of all kinds. 


Something super-natural
But is it a tree? Real-world comparisons are subjective; depending on the person viewing, they may vary from flower to petals to spanning webs. The colors of the piece pop. They are borrowed from their environment, but heightened and pushed to the realm of pop artificiality: a stepped gradient of aqua, chartreuse, and cyan vibrates among other greens and blues. This system of branches rotates around a center point. There's no trunk holding up this arboreal structure. Instead, it opens up into a shady interior. The overall geometry is comprised of an aggregation of "Macro Shingles" which form pockets of space, blurring the lines between inside out, while increasing shadowy coverage. These Macro Shingles resolve into branches that touch the ground lightly around a covered grove, like a redwood hollowed out. The project is an example of the studio’s innovative "Structural Stripes"—a building system in which a continuous surface is de/composed into custom designed and digitally fabricated parts. Linear stripes and arching components are laser cut from thin-gauge aluminum sheets and painted with fours shades of green, a blue, black and white to produce a dynamic coloration across the whole system. Held in place as a “Bending-Active” structure, they laminate in multiple directions to create the curvilinear form of each component piece. 3,161 unique stripes make up the delaminated, double-layered skin in a moiré of colors, as well as shadows and speckled light to catch on the ground. The stripes adjust in density, so that gaps between them generate areas of porosity. A mystical space under dynamic shade and between leafy surfaces, Pine Sanctuary remains a place for spontaneous play as much as for quiet sanctuary among trees. Pine Sanctuary was commissioned by the City of Mississauga Public Art Collection. It is the studio’s second public art project in Canada after Vaulted Willow , a permanent folly in Borden Park in Edmonton, commissioned by the Edmonton Arts Council.

Project details
Title: Pine Sanctuary
Location: Mississauga, ON, Canada
Dimensions: 26’ H x 20’ W x 20’ D
Parts: 3,161 “Structural Stripes” in 2mm aluminum
Design/Build by: MARC FORNES / THEVERYMANY
Commissioned by: City of Mississauga, Public Art Collection
Engineering by: LaufsED

12 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    In a clearing along Riverwood Park Lane, a peak among pines announces a sprawling park southwest of Toronto, a scenery of natural splendor but unreal experiences. Pine Sanctuary by MARC FORNES / THEVERYMANY is a placemaker for Riverwood Conservancy in Mississauga, Ontario. An inviting enclosure at a scale between sculpture and architecture, it signals the entrance to the park and provides a unique canopy for occupations of all kinds.  Something super-naturalBut is it a...

    Project details
    • Year 2017
    • Work finished in 2017
    • Client City of Mississauga, Public Art Collection
    • Status Completed works
    • Type Exhibition Design / Exhibitions /Installations
    Lovers 12 users