House H

zapallar / Chile / 2017

193
193 Love 17,449 Visits Published

House H is a reinforced concrete structure composed of a succession of longitudinal and transverse beams that work together to generate a single structural piece. As always, we prefer to inhabit a structure instead of structuring a room. In this way, we consider the technical feasibility of a project as its actual design resolution; feasibility is not separate from project design. This means that before becoming a house, the project is its own structure. Starting from the top down, the ceiling slab hangs from two main longitudinal beams on a northsouth orientation, 41 meters long and 1.40 meters high. The beams are supported by only 4 walls, creating large, 7-meter long cantilevers at both ends. The system rests on two other longitudinal beams of the same length, located under the floor slab. The same 4 walls support the entire structure and project downwards to the floor, creating a base with bedrooms, on one hand, and resting on an east-west transversal volume on the other. The latter volume frames the entrance to the house on one side, and on the other, projects towards the sea and contains the pool, a heavy wedge with a variable section that builds a new cantilever, also 7 meters towards the slope, reinforcing the views of the house towards the sea. The project consists of an access level in which the common areas are located: living room, dining room and kitchen in a single space, without partitions or columns, in addition to the master bedroom plus its bathroom. The lower level, with access from the outside, contains a family room and secondary bedrooms. The great beam-wall that frames the main facade of the project is, in turn, a long piece of wood furniture that runs throughout the house, serving the enclosures according to their use. A vertical circulation consisting of a staircase and a ramp rises at the connection between both levels, where transverse structures meet the pool volume. The staircase and ramp arrive at a courtyard that crosses underneath the main structure from east to west, reinforcing the idea proposed by the project: to levitate on the slope.


[ES]
La Casa H es una estructura de hormigón armado compuesta por una sucesión de vigas longitudinales y transversales que trabajan entre sí para generar en conjunto una pieza única colaborante. Preferimos, como siempre, habitar una estructura en vez de estructurar una habitación. De este modo, no pensamos en la factibilidad técnica de un proyecto ad post, sino antes de que este sea la propia resolución del encargo. Esto es, que antes de ser una casa, el proyecto es su propia estructura. Partiendo desde arriba hacia abajo, de dos vigas longitudinales principales orientadas de norte a sur, de 41 metros de largo y 1,40 metros de alto, cuelga la loza de techo. Este conjunto se apoya en sólo 4 muros en todo el recorrido, dejando importantes voladizos de 7 metros en sus extremos. El sistema vuelve a apoyarse en otras dos vigas longitudinales del mismo largo, esta vez bajo la losa de piso, descansando todo esto en los mismos 4 muros que bajan al suelo y arman un zócalo con dormitorios, por una parte, y por otra, se apoya en un volumen transversal oriente – poniente que por un lado arma el acceso a la casa y, por el otro, se proyecta hacia el mar conteniendo la piscina, esta última, a modo de una cuña de sección variable, pesada por el agua que contiene, construye el cantiléver formando un nuevo voladizo también de 7 metros hacia la pendiente, reforzando las vistas que la casa propone hacia el mar. El proyecto consta de un nivel de acceso en el que se ubican los recintos comunes, living, comedor y cocina en un solo espacio, sin divisiones ni pilares, además del dormitorio principal con su baño. El nivel inferior, de acceso exterior, contiene una sala familiar y dormitorios secundarios. El gran muro – viga que arma la fachada principal de la obra, es a su vez un largo mueble de madera que recorre toda la casa, sirviendo a los recintos según su propio uso. En la conexión entre ambos niveles, lugar donde además se encuentran las estructuras transversales con el volumen de la piscina, se arma una circulación vertical, compuesta por una escalera y una rampa. Ambas llegan a un patio que traspasa por debajo a la estructura principal de oriente a poniente, reforzando la idea que plantea este proyecto, de levitar en la pendiente.

193 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    House H is a reinforced concrete structure composed of a succession of longitudinal and transverse beams that work together to generate a single structural piece. As always, we prefer to inhabit a structure instead of structuring a room. In this way, we consider the technical feasibility of a project as its actual design resolution; feasibility is not separate from project design. This means that before becoming a house, the project is its own structure. Starting from the top down, the ceiling...

    Project details
    • Year 2017
    • Work finished in 2017
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 193 users