Alioune Diop University Lecture Building in Bambey

Bambey / Senegal / 2017

29
29 Love 4,202 Visits Published

In Senegal, shade and water are everything. This project, a close relative of another in Gaston Berger, San Luis, which was commissioned by the Ministry of Education and the World Bank, aims to respond to this context as a perfect machine, beautiful in its efficiency and without an engine.


We developed the project from its cross-section, providing the building with a large double roof and a great lattice on the south façade, an L-shaped shield laying on its back, which avoids direct solar radiation but is permeable to air. This shield creates a Venturi effect generating a constant air flow between the building envelope and the lecture rooms, reducing the interior temperature by 10-15 ºC degrees, a change from the outside 40-45 ºC.


The building is simple in its construction, appropriate to the possibilities of the place: concrete blocks built on site covered with mortar and steel latticework; repetitive, with only one type of window; long, creating a visual reference and hand-crafted – the manufacturing of the 20,000 blocks of the lattice gave employment to more than a hundred workers of Bambey for 6 months.


To solve the lack of sewage and rainwater networks problem, we incorporated infiltration rafts with vegetation that collect rainwater, as a natural meander that is integrated into the landscape, favouring the natural development conditions of native vegetation. A purification system by means of activated sludge allows the purification of waste waters, which, once purified, are discharged to the same rafts.


[ES]


En Senegal la sombra y el agua lo son todo. Este proyecto de Centro de Formación e Investigación en deporte de alto nivel, es primo-hermano de un aulario en Bambey que desarrollamos también por encargo del Ministerio de Educación y el Banco Mundial, y que pretende responder a este contexto como la máquina perfecta, bella en su eficiencia.


El conjunto se articula en tres volúmenes: aulario, polideportivo y piscina olímpica de 50x25 m.


Al igual que en el edificio de Bambey planteamos el diseño desde la sección, dotando al edificio de una gran cubierta doble y una gran celosía hacia el sur, un escudo en forma de “L” tumbada, que evita la radiación solar directa, pero es permeable al aire. Este escudo crea un efecto Venturi generando un flujo de aire constante entre envolvente y aulas reduciendo la temperatura interior en 10-15ºC frente a los habituales 40-45ºC en el exterior.


Los edificios son constructivamente sencillos, adecuados a las posibilidades del lugar, siendo el material por excelencia bloques de hormigón construidos a pie de obra revestidos con mortero.


La celosía de la fachada del zócalo de la piscina es de bloques perforados fabricados artesanalmente in situ favoreciendo el empleo de mano de obra local; y la de la fachada de protección al Sur es de acero perforado, pintado como las redes de los barcos del puerto de San Luis, con los colores de sus piraguas, y con un suave movimiento, como cuando atracan tras la dura jornada de pesca.

29 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    In Senegal, shade and water are everything. This project, a close relative of another in Gaston Berger, San Luis, which was commissioned by the Ministry of Education and the World Bank, aims to respond to this context as a perfect machine, beautiful in its efficiency and without an engine. We developed the project from its cross-section, providing the building with a large double roof and a great lattice on the south façade, an L-shaped shield laying on its back, which avoids direct...

    Project details
    • Year 2017
    • Work finished in 2017
    • Status Completed works
    • Type Colleges & Universities
    Archilovers On Instagram
    Lovers 29 users