Baris Commercial Center

Baris Commercial Center Tehran / Iran / 2018

1
1 Love 387 Visits Published

The starting point is the limitation imposed by the municipality's action plan which leaves a circular shape fraction from original rectangular site plan. We decided using this limitation as an opportunity to evoke Iranian architecture's phenomena. The use of an octagon to convert quadrilateral spaces to circular ones and domes (and vice versa) is one of the most common phenomena in Iranian ancient architecture.


Accordingly, for the maximum use of the project’s site and the avoidance of cylindrical shape in the facade of the building, we replace the octagon with a circle created from the arc of the municipality's action plan(look at Ideogram), placing this octagon in such a way that it has the most invitations for pedestrians in two main streets and defines the entrance space. Now we rotate the octagon 5 degrees for each floor. This rotation leads to having the same rotation for first and last floors, looking them from the bottom of the building, evokes many Iranian historical shapes in architecture like Muqarnas (geometric subdivision of a squinch, or cupola, or corbel, into a large number of miniature squinches, producing a sort of cellular structure).


The purpose of using the octagon and its rotation is not only to try to reveal the concept of these phenomena through images and visual details but also to create a significant element in the urban landscape, which would influence passengers at every angle in different ways. In addition, this rotation in each floor creates a different perspective for offices and restaurants and gives a different perception from the urban perspective to the space experimenter.


In addition with a bit of a retreat in the glazed facade of each floor, we would emphasize the octagon rotation, and we would also create a space for the green facade, which creates a microclimate in each floor (Look at diagrams).


Furthermore, the building would be split into two halves by a central gap(derived from 5 degrees proportion of the original circle: the difference between two octagons rotation).This central gap would adapt the building to the local climate conditions and connect to two entrances of the building(commercial center entrance in south part in principal street and office entrance in the north in the subsidiary street).It also would contain all the vertical circulations of the building and act like a slit which draws the urban flow to the upper floors. The closure of this gap in the first two commercial floors, invites the pedestrians to experience it from inside.

1 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The starting point is the limitation imposed by the municipality's action plan which leaves a circular shape fraction from original rectangular site plan. We decided using this limitation as an opportunity to evoke Iranian architecture's phenomena. The use of an octagon to convert quadrilateral spaces to circular ones and domes (and vice versa) is one of the most common phenomena in Iranian ancient architecture. Accordingly, for the maximum use of the project’s site and the avoidance of...

    Project details
    • Year 2018
    • Status Unrealised proposals
    • Type multi-purpose civic centres / Office Buildings / Shopping Malls / Showrooms/Shops
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users