Mill Valley Cabins

Mill Valley, CA Mill Valley / United States / 2010

3
3 Love 731 Visits Published

An artist and an avid gardener/yoga enthusiast, the Mill Valley Cabins residents were looking to situate their growing retirement pursuits in spaces that would capture the imagination. The steeply sloping site that had long been their home offered seclusion and inspirational views within a woods of impressive pines and redwoods. Dividing their programmatic needs into separate cabins allowed the two small structures to be placed lightly between existing trees with minimal re-grading of the site and gave each a different view of the woods. The planted roof of the lower building provides a quilt-like garden for the artist to look down upon. The green roofs blend with the hillside and provide a canvas for the client’s love of gardening. The simple and modern interiors of the studios offer spaces for quiet reflection among the trees.


"In order to delicately create the needed extra space in the densely wooded hillside, we separated the art & yoga studio from the guest suite into small, removed structures and dug them into the steep hillside. The upper cabin overlooks the lower, which is largely hidden behind its artfully planted garden roof." – Jonathan Feldman


 


PROJECT TEAM:



Architect: Feldman Architecture
Contractor: JP Builders
Green Roof and Landscape Design: Jori Hook
Structural Engineer: Yu Strandberg Engineering
Geotechnical Engineer: Miller Pacific Engineering Group
Photography: Joe Fletcher

3 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    An artist and an avid gardener/yoga enthusiast, the Mill Valley Cabins residents were looking to situate their growing retirement pursuits in spaces that would capture the imagination. The steeply sloping site that had long been their home offered seclusion and inspirational views within a woods of impressive pines and redwoods. Dividing their programmatic needs into separate cabins allowed the two small structures to be placed lightly between existing trees with minimal re-grading of the site...

    Project details
    • Year 2010
    • Contractor JP Builders
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 3 users