LM GUEST HOUSE

United States / 2013

48
48 Love 1,559 Visits Published

LM GUEST HOUSE
2,000 SF
Dutchess County, NY
2013 


This 2,000 square foot guest house is situated on a rock outcropping that overlooks a trout pond and open farmland.  Designed as a contemplative retreat for weekend visitors, the house allows one to experience the expansive surrounding landscape with vast unobstructed views.  The house integrates a number of sustainable design strategies including geothermal heating and cooling, radiant floors, natural ventilation, motorized solar shades, photovoltaic panels, and rainwater collection for irrigation. 


Open views to nature create a stunning backdrop for the main living and sleeping areas.  A main bedroom and two ‘couchette’ nooks with built-in bunk beds provide accommodations for six overnight guests.


The couchette nooks, bathroom, and storage rooms are housed within a slatted wood core in the middle of the house.  The custom wood wall system surrounding the core allows natural light to penetrate through to the inner spaces of the home by day; at night, light emanates from the wood core and provides a warm, inviting glow in the living areas.  The slatted system also allows the whole house to ‘breathe’; comfortable natural ventilation occurs throughout the house, even in the sleeping couchettes and storage closets. 


The structural design for the house, a collaboration with Ove Arup & Partners, relies on 4 steel columns imbedded in the wood core; the roof cantilevers out from these 4 columns.  This elegant structural solution uses the minimum amount of materials to achieve expansive, open living areas at both ends of the house. The façade of the house was designed as a thermally robust system of high-performance, triple-paned glass units that vary in width from 10’ to 20’.  The entire assembly was prefabricated off-site, shipped to the site in one container, and erected by crane in 2 days.


Landscape design strategies, developed with Michael Van Valkenburgh Associates, were closely tied to the design of the house.  A tight palette of native vegetation highlights vistas and other natural features on the property while also managing storm water run-off.  Local bluestone slabs and shale excavated from the site create outdoor seating areas and pathways; a bluestone slab terrace between the house and a nearby grove of pine trees provides an intimate outdoor room for entertaining and dining.  Bluestone steps from the terrace lead to a barbeque area and an outdoor shower in the woods. 


Awards_
American Architecture Award
AIA/NY Design Award
Interior Design Best of Year Award
Boston Society of Architecture Housing Award
World Architecture Festival Finalist Award
Architizer A+ Design Award- Special Mention
SARA/NY Gold Award of Excellence


 


Structural: Ove Arup & Partners


Mechanical: Tucker Associates (Salamone Group)


Geotechnical: GeoDesign


Civil: Paggi Martin DelBene


Building Envelope Consultant: James R. Gainfort AIA Consulting Architect


Landscape Architect: Michael Van Valkenburgh Associates


Lighting: Christine Sciulli Light + Design


Construction Manager: Daniel O’Connell’s Sons


Photography: Paul Warchol

48 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    LM GUEST HOUSE2,000 SFDutchess County, NY2013  This 2,000 square foot guest house is situated on a rock outcropping that overlooks a trout pond and open farmland.  Designed as a contemplative retreat for weekend visitors, the house allows one to experience the expansive surrounding landscape with vast unobstructed views.  The house integrates a number of sustainable design strategies including geothermal heating and cooling, radiant floors, natural ventilation, motorized solar...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Lovers 48 users