Rottmann-Sonnenberg House

Wiesbaden / Germany / 2017

56
56 Love 4,640 Visits Published

The property is located in the interior of a residential quarter with a loose building structure above the Sonnenberg castle ruins overlooking the valley.
The property is accessed via a branch road.
A property access leads the arriving via a small "piazza" at the garage to the house entrance.


A large void above the entrance connects all three storeys of the house and provides a variety of visual relationships. It is illuminated by a large glass surface and a skylight through which a sunbeam falls deep into the house at any time of the day.
On the garden level are access, storage, technical and secondary rooms, but also study and guest rooms, which have a connection to the garden via floor to ceiling glazing.
A sculptural staircase behind a room-dividing wall panel leads along an exposed concrete wall to the ground floor.


By layering a single-grain concrete using light and dark aggregate a zebra pattern was created that extends over three floors to the skylight and also ensures a high sound absorption in the open house.
The ground floor is an open room continuum, the predominantly floor to ceiling glazing orienting south and west over the garden and the valley.
From the open hall one  reaches the living area with fireplace, as well as the dining area and the kitchen, which is adjoined by the breakfast and pool terrace in the south.
On the slope side, the kitchen is comlemented by a side kitchen whose access is integrated into the back of the kitchen.
Upstairs are the private rooms of the family of four with their balconies and loggias.


Latest technologies and modern energy supply were as important to the clients as simplicity, timelessness and the high processing quality of the durable and genuine materials.
This is another reason why no thermal insulation composite system should be used and so the entire building was constructed with exterior walls of aerated concrete in a thickness between 50 and 65 cm.
For the exterior plaster, a thick layer of mineral plaster was used, inside lime plasters and mineral colors inside as well as outside.
The house is heated by a geothermal heat pump, the pool by an air heat pump and the required electrical energy is provided by a large-scale photovoltaic system.


The entire interior design, all fittings and cabinet surfaces are planned as an integral part of the overall architecture and are manufactured for this house.
Clear surfaces, bespoke fixtures and concealed technical elements create a quiet, open and bright background for the lives of the residents.

56 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The property is located in the interior of a residential quarter with a loose building structure above the Sonnenberg castle ruins overlooking the valley.The property is accessed via a branch road. A property access leads the arriving via a small "piazza" at the garage to the house entrance. A large void above the entrance connects all three storeys of the house and provides a variety of visual relationships. It is illuminated by a large glass surface and a skylight through which a sunbeam...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 56 users