West Mercer Residence

Mercer Island / United States / 2015

20
20 Love 1,395 Visits Published

Built for a busy family, this residence nestles into its hillside location along the shores of Lake Washington.


SKL Architects collaborated closely with the clients, consultants, and local craftspeople to design a custom 5,500 square foot, three-story home of native cedar, blackened steel, glass, rock, and cement on the western side of Mercer Island. The client’s primary goals were to replace a small, cluttered house with one that accommodates a busy family with young children while maximizing gorgeous views and continuing the neighborhood tradition of mid-century Pacific Northwest modernism.


The house can be imagined as two bars of space, one public and one private, which are connected by a central double height volume. Gathering and social spaces maximize lakefront views with large floor-to-ceiling windows while modestly-sized bedrooms are placed to recharge and retreat. The design emphasizes the seamless connection between internal and external spaces. The house is oriented towards the lake, so that water and light are present throughout the house. Floor and wall materials are continuous from indoors to outside, blurring the delineation of the two spaces.


To reach the desired level of craft and care, the project was created in close collaboration with local craftspeople. Highlights include a pivoting wenge, bronze and leather front door and a custom steel chandelier that can be raised and lowered.



Project Team:
Sundberg Kennedy Ly-Au Young Architects (architecture); Rick Sundberg and Hill Pierce
Mercer Builders (construction)
Swenson Say Fagét (structural engineering)
LPD Engineering (civil engineer)
Holly McKinley Interior Design (interior design)


Photography
Tim Bies

20 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Built for a busy family, this residence nestles into its hillside location along the shores of Lake Washington. SKL Architects collaborated closely with the clients, consultants, and local craftspeople to design a custom 5,500 square foot, three-story home of native cedar, blackened steel, glass, rock, and cement on the western side of Mercer Island. The client’s primary goals were to replace a small, cluttered house with one that accommodates a busy family with young children while...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 20 users