Jeddo Road by Inglis Badrashi Loddo Architects

Former Victorian laundry refurbishment blends heritage with contemporary design and interiors London / United Kingdom / 2017

0
0 Love 438 Visits Published

Inglis Badrashi Loddo Architects (IBLA) have converted and extended a former Victorian
laundry site in West London into a set of mixed-use contemporary buildings, compromising of
two mews homes, seven flats and a new office.


Situated in an area of South Acton formerly known as ‘Soapsuds Island’ due to the prevalence of
laundries and washhouses that dominated the neighbourhood, the Jeddo Road project is rooted in
this locality.


Totalling 1100sqm in size and built for £2.6m, IBLA’s skilfull refurbishment preserves the site’s
colourful history and original features, with extensive new additions purposefully built to visually grow out of the original in a clean and contemporary way.


The original buildings comprised a house (no.69) and part of the former Jeddo Works building (no.67), each dating from the 1870’s. IBLA made the decision to return back to the Victorian elements and
remove the poor quality 20th century additions.


The double-height rusticated arches of Jeddo Works were carefully stripped of white paintwork to
expose their deep red coloured bricks and original house was revived with the installation of a new
concrete-framed extension. The new exterior matches the proportion and feel of the arches and
adjacent buildings and was finished in a similarly industrial red-brick and patinated zinc.

As a mixed-use development the new build in no.69 contains office space and flats. On the ground
floor an open-plan office is occupied by another architectural practice, with double height ceilings accommodating a mezzanine level for a modern workplace.

The flats above were aimed to contrast with the heritage of the exterior and as such are fitted out with a calm-palmette of materials including exposed concrete, steel beams and timber. These interiors are lit with ample, natural light from all sides. The penthouse flat that lies at the top of Jeddo Road benefits from a wrap-around balcony that offers spectacular views across central London.


A timber-lined passageway leads your through to a tranquil courtyard and garden shared by all users of Jeddo Road. The courtyard gives access to two new three-storey mews houses to the rear of the site, constructed in the tight-space between the walls of the former laundry.

These light and modern mews houses decked in white steel and timber face the communal courtyard, and have private sunken gardens, balconies and generous roof terraces which link to the first floor living spaces. The steel framed structure, recalling traditional Georgian canopied balconies provides both additional exterior space and mediates between the houses and the courtyard.



As a 21st Century piece of architecture Jeddo Road is designed to be sustainable and sensitive to the environment, and includes range of measures that exceed the requirements of Code for Sustainable Homes Level 4. Building fabric was designed to minimise heat loss through high levels of insulation and air tightness. South facing winter gardens on the main block exploit passive solar heating and, combined with exposed concrete soffits contribute to the building's thermal mass, improving energy efficiency further. Products and materials were sourced sustainable and locally, and fabrics were reused and wherever possible.

0 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Inglis Badrashi Loddo Architects (IBLA) have converted and extended a former Victorianlaundry site in West London into a set of mixed-use contemporary buildings, compromising oftwo mews homes, seven flats and a new office. Situated in an area of South Acton formerly known as ‘Soapsuds Island’ due to the prevalence oflaundries and washhouses that dominated the neighbourhood, the Jeddo Road project is rooted inthis locality. Totalling 1100sqm in size and built for £2.6m,...

    Project details
    • Year 2017
    • Work started in 2015
    • Work finished in 2017
    • Status Completed works
    • Type Apartments
    Archilovers On Instagram