Mazzini 30 Taverna

Neo Decò: a location suspended between yesterday and tomorrow in Palermo (ITALY) Palermo / Italy / 2017

49
49 Love 8,317 Visits Published

Dreamlike atmospheres, bold colors, precious and refined details evoke the splendor of the Palermo's Belle Epoque.
The restaurant consists of four different rooms. The wooden counter, placed just in front of the main entrance, welcomes and captures the gaze of passers with an intricate design of copper pipes behind, inspired by the geometric motifs of Art Decò.
At the sides of the counter there are two copper portals with a round arch, an element of continuity and breaking between rooms.
Particularly spectacular is the Bevarium room, whose walls ironically host hundreds of bottles of water, which are also the light source of the room itself. In the middle of the room there is a large table that seats up to 12 people, on the background wall beer and wine barrels. The scene dominates the contrasts of bold colors and generous textures, which are placed on the furnishings and walls, creating perspectives and scenes that change from every angle.
Soft lights allowing moments of relaxation in a location suspended between yesterday and tomorrow.
Through a copper portal, you enter in the third room. The seats are more comfortable, the walls are hung with dishes with imaginary exotic animals, along with rare fans of ostrich and rare plumages. All the furnishings have been crafted in a tailor-made way on the spaces. Velvets, jacquard fabrics and trimmings, dress armchairs, sofas and poufs.
The fourth and last room has an even more sophisticated atmosphere, with a leather sofa that runs along the wall, and a small private bar for exclusive parties. The chandeliers are original of the 50s, the lights illuminate the roof, leaving the face of those sitting at the table in dim light, obtaining a more intimate and romantic atmosphere.


 


[IT]
Atmosfere oniriche, colori audaci, dettagli preziosi e ricercati rievocano i fasti della Palermo della Belle Epoque.
Il locale è composto da quattro sale differenti. A dare il benvenuto è il bancone in legno posto proprio di fronte all'ingresso principlale, che accoglie e cattura lo sguardo dei passanti con un intricato disegno di tubi di rame ispirato ai motivi geometrici dell'Art Decò, dai quali sgorgano fiumi di birra.
Ai lati del bancone si aprono due portali con arco a tutto sesto in rame: elemento di continuità e allo stesso tempo di rottura tra gli ambienti.
Particolarmente scenografica è la sala Bevarium, le cui pareti ospitano ironicamente centinaia di bottiglie d'acqua, che sono anche la fonte luminosa della stanza stessa. Al centro della stanza è posto il grande tavolo che ospita sino a 12 persone, sulla parete di sfondo fusti di birra e vini. Dominano la scena i contrasti dei colori decisi e texture generose e materiche, che si posano sugli arredi e sulle pareti, creando prospettive e scene che cambiano da ogni angolo.
Luci soffuse, morbide ed appena accennate avvolgono gli ospiti, concedendo momenti di relax in una location sospesa tra ieri e domani.
Attraversando un portale rivestito in rame, si accede alla terza sala chiamata salotto. Le sedute si fanno più comode e l’ambiente più intimo e soffuso, alle pareti sono appesi piatti con animali esotici immaginari, insieme a rari ventagli di struzzo e di rari piumaggi.Tutti gli arredi sono stati realizzati artigianalmente in maniera sartoriale sugli spazi. Velluti, tessuti jacquard e passamanerie, vestono poltrone, divani e pouf.
La quarta ed ultima saletta gode di un’atmosfera ancor più sofisticata, con un divano in pelle che corre lungo la parete, e un piccolo baretto privato per feste esclusive. I lampadari sono originali degli anni '50, le luci illuminano il tetto, lasciando in penombra il viso di chi è seduto a tavola ottenendo così un’atmosfera più intima e romantica.


 


 

49 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Dreamlike atmospheres, bold colors, precious and refined details evoke the splendor of the Palermo's Belle Epoque.The restaurant consists of four different rooms. The wooden counter, placed just in front of the main entrance, welcomes and captures the gaze of passers with an intricate design of copper pipes behind, inspired by the geometric motifs of Art Decò.At the sides of the counter there are two copper portals with a round arch, an element of continuity and breaking between...

    Project details
    • Year 2017
    • Work started in 2017
    • Work finished in 2017
    • Status Completed works
    • Type Bars/Cafés / Pubs/Wineries / Restaurants / Interior Design / Lighting Design / Graphic Design / Furniture design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 49 users