Courcelette Residence

Montreal / Canada / 2017

40
40 Love 1,377 Visits Published

The first step for this detached house from the late 1940s was to open the rear facade onto the garden with a 24-foot (7.4 m) sliding bay window. By taking away the intermediary support element, this intervention removes the barriers to the outdoor terrace.


A metal trellis awning framing the wide opening filters heat from the sun into the kitchen and dining room, which are brought together in one space and open onto the garden.


The transformation of this house opens it up, revitalizes the relationship between the spaces and creates a visual link between each one. A perforated mobile steel wall modulates the level of privacy between the living room and the two-storey-tall family room. By playing with the existing floors and creating new spaces, the concept transforms the perception of the dimensions of the house.


A 2.8 m by 5 m living wall suspended above the family room is the key feature of the indoor environment. Upstairs, this green presence can be enjoyed from the open-plan office. Every element of this project underlying the owners’ passion for detail.


 


Type: Single Family Home


Intervention: Complete Transformation + Landscape


Location: Outremont (Montreal), Qc


Date: August 2017 


Area: 350 m2 brut / 3800 sqft


Photo Credit : Adrien Will­­­iams


Video Credit : David Dworkind


General contractor : Sienna Construction


 [FR]


Dans cette maison détachée datant de la fin des années 40, le premier geste fut d’ouvrir largement la façade arrière sur le jardin grâce à une baie coulissante de 24 pieds de longueur (7.4 m). Libérée d’élément porteur intermédiaire, cette intervention vise à abolir les limites avec la terrasse extérieure. Un treillis métallique encadrant cette large ouverture filtre l’apport de chaleur dans la cuisine et la salle à diner, réunis en un même espace ouvert sur le jardin.


À l’intérieur, la transformation de cette maison décloisonne l’espace en développant un lien visuel dynamique entre chaque aire de vie. En jouant avec les dénivelés niveaux, et par l’expression de blocs aux tonalités contrastées renfermant rangement et pièces de services, le concept fait disparaître la notion de mur, renforçant la perception d’une maison constituée d’un unique volume. Mobile, une paroi d’acier perforé au laser d’un motif abstrait module l’intimité entre le salon et la salle familiale en double hauteur.


Suspendu au-dessus de la salle familiale, le mur végétal de 2,8 par 5 m de large compose l’élément principal de l’atmosphère intérieure. À l’étage, le bureau à aire ouverte profite de cette présence végétale dans un projet où chaque élément fit l’objet d’une réflexion particulière, témoignant de la passion de ses propriétaires pour le détail.

40 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The first step for this detached house from the late 1940s was to open the rear facade onto the garden with a 24-foot (7.4 m) sliding bay window. By taking away the intermediary support element, this intervention removes the barriers to the outdoor terrace. A metal trellis awning framing the wide opening filters heat from the sun into the kitchen and dining room, which are brought together in one space and open onto the garden. The transformation of this house opens it up, revitalizes the...

    Project details
    • Year 2017
    • Work finished in 2017
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Lovers 40 users