Block House

London / United Kingdom / 2013

0
0 Love 683 Visits Published

By extending at ground floor and reconfiguring the plan, a spacious and light filled minimal home was created with open plan kitchen, dining and living areas opening directly to the outside with frameless triple glazed windows and large sliding door framing the garden with views from the front door increasing the sense of space and garden connection.


Industrial materials were exposed and celebrated such as black MDF for the kitchen, concrete blocks for the exposed blockwork walls and concrete floor which also reduced construction costs. Externally, black paint conceals and unifies the use of low cost bricks with existing brickwork.


A black painted core was created housing services, utility room, storage, WC, family bathroom and study contained behind the kitchen.


Beyond Building Regulation standards of insulation to the floors, walls and roof were added together with Passive Input Ventilation and triple glazing improving thermal performance and reducing noise from the nearby busy road. Block House is located in Wimbledon, South London.

0 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    By extending at ground floor and reconfiguring the plan, a spacious and light filled minimal home was created with open plan kitchen, dining and living areas opening directly to the outside with frameless triple glazed windows and large sliding door framing the garden with views from the front door increasing the sense of space and garden connection. Industrial materials were exposed and celebrated such as black MDF for the kitchen, concrete blocks for the exposed blockwork walls and...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Main structure Masonry
    • Contractor Cardonwood Ltd
    • Cost £170,000
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram