L F House

a (new) sicilian country house Nicosia / Italy / 2011

2
2 Love 454 Visits Published

Immersed in the countryside of the northern hinterland of Nicosia, Sicily, L F House is designed more like a country residence than a real home. The building, which initially envisaged three elevations, underwent considerable design variation during construction. Moreover, the other neighboring constructions, the effect of a design trend of the '90s that did not take into account the rural construction of the area, are inserted with difficulty in the wooded area and significantly change the original landscape characterized, instead, by masonry buildings of maximum an elevation that develop more in length than in width. The design changes took account of the local semantics, drastically reducing the height of the original building and using typical Sicilian materials: in fact, the residence is laid on a podium and, above it, the perimeter walls rise which in turn support the flat roof. A further design effort focused on the insulation of the building, which manages to achieve significant energy performance.


The single-family home articulates its rooms on two opposing elementary geometric figures: a square and a rectangle. The first, which coincides with the entrance, houses an open space articulated in such a way as to enjoy more views on several fronts: to the north, the Nebrodi mountain range, often snow-covered, while to the west the valley of Nicosia countryside. The arrangement of the thick wall sections covered in solid gray-sand bricks, dictated in part by the pre-existing reinforced concrete frame, favors a natural reflective walk a bit like what happened, probably, in the arcades of the Roman patrician villas. The considerable thickness of the walls ensures the right lighting and protects the interior from the renowned Sicilian summer heat, ensuring, however, a constant vision of the surrounding greenery, framed in real windows on the landscape.


The elongated part of the house houses, instead, all the rooms reserved for domestic life, and therefore the kitchen, bedrooms, bathrooms and various services. The intimacy, in this case, is given by an inward and outward closure, thus passing from the changing but widespread illumination of the open space to the dim light of the short hallway leading to the rooms, recreating a chiaroscuro effect that recalls the very diffused rock-cut architecture in the territory of Nicosia.

2 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Immersed in the countryside of the northern hinterland of Nicosia, Sicily, L F House is designed more like a country residence than a real home. The building, which initially envisaged three elevations, underwent considerable design variation during construction. Moreover, the other neighboring constructions, the effect of a design trend of the '90s that did not take into account the rural construction of the area, are inserted with difficulty in the wooded area and significantly change the...

    Project details
    • Year 2011
    • Status Unrealised proposals
    • Type Single-family residence / Country houses/cottages / Chalets, Mountains houses
    Archilovers On Instagram
    Lovers 2 users