White stripes

Camogli / Italy / 2017

35
35 Love 3,531 Visits Published

This holiday flat is situated in the old fishermen village of Camogli, a famous vacation destination near Genova.


The apartment is at the first floor in a tall building with depicted façades, a Ligurian typical construction. The building is situated at the border of the historical centre, with an open view towards the sea.


The house is arranged all around a large living space with two windows open towards the horizon. Behind the gray wall there are two bedrooms, connected to the living room by two original reused doors. The other two sides of the living room are bordered by a huge, white, L-shaped closet that contains all the house facilities: a guest wardrobe, a toilet, a bookshelf, a pantry, a fridge, an oven and a cellar.


This solution allowed to free the living area from all the technical furniture, usual in the kitchen area, arranging it behind a variable sequence of hinged doors made with white vertical planks.


The original wooden ceiling was brought to light, restored and white painted to point out the brightness of this space.


In order to respect this original ceiling, the lighting system is integrated into the “L-shaped closet”: a continous light stripe is hidden at the top of the closet, to enlight the ceiling.


All the furniture is custom made by carpenters.


[IT]
Questa casa di vacanze è situata nel borgo storico di Camogli, anticamente abitato da pescatori e marinai ed oggi ambita meta turistica della riviera ligure, a pochi chilometri da Genova.


L'appartamento si trova al primo piano di uno dei tipici edifici multipiano con facciate dipinte che caratterizzano l'abitato camoglino, con la fortuna di trovarsi al bordo del centro storico, godendo di una vista aperta verso il mare.


L'abitazione è organizzata tutt'attorno ad un grande spazio centrale, occupato dalla zona giorno, che affaccia sul mare attraverso due finestre, con una vista che spazia fino al lontano orizzonte.


Dietro alla parete rivestita di resina grigia si trovano due camere da letto che comunicano col soggiorno attraverso le due porte esistenti che sono state recuperate e riverniciate. Gli altri due lati dello spazio principale sono delimitati da un grande mobile contenitore bianco, a forma di L, all'interno del quale trovano collocazione tutti gli elementi di servizio della casa: un guardaroba per gli ospiti, un servizio igienico, un ripostiglio, una libreria, una dispensa, un frigo, un forno ed una cantinetta per i vini.


Questa soluzione ha permesso di liberare la zona giorno da tutti quei mobili più “tecnici”, tipici soprattutto dell'angolo cucina, uniformandoli dietro ad una teoria di ante in legno a doghe verticali.


Il soffitto in travi di legno è stato riportato in vista, restaurato e dipinto di bianco, per enfatizzare la grande luminosità dell'ambiente.


Per non compromettere la qualità di questo soffitto originale, si è deciso di integrare l'illuminazione artificiale della stanza nel disegno del grande mobile, inserendo una striscia continua di luci nascoste alla vista che dalla sommità del mobile illuminano il soffitto.


Tutti gli arredi fissi sono stati realizzati su disegno da una ditta di artigiani.

35 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    This holiday flat is situated in the old fishermen village of Camogli, a famous vacation destination near Genova. The apartment is at the first floor in a tall building with depicted façades, a Ligurian typical construction. The building is situated at the border of the historical centre, with an open view towards the sea. The house is arranged all around a large living space with two windows open towards the horizon. Behind the gray wall there are two bedrooms, connected to the living...

    Project details
    • Year 2017
    • Work finished in 2017
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Tourist Facilities / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 35 users