Place Schuman

From roundabout to urban agora Brussels / Belgium / 2017

12
12 Love 1,522 Visits Published

Danish architects COBE and Belgian architects BRUT revealed the winning design for Place Schuman in Brussels, Belgium. Located in the heart of the European Quarter, in between the main institutions of the European Union, Place Schuman constitutes the entrance to the EU.


The project transforms a heavily trafficked roundabout into an urban space and meeting point. Inspired by the shape of the European Parliaments’ hemicycle, a reflective roof covering an urban agora unites all citizens and institutions of the EU and transforms the European Quarter from a city for cars into a city for people. Danish architects COBE and Belgian architects BRUT have won the international competition to design Place Schuman in Brussels, Belgium.


The competition was launched in December 2015 by the Brussels Government. An independent jury of experts, presided by Brussels Chief Architect Kristiaan Borret, made its choice, confirmed yesterday by Minister-President of the Brussels Region Rudi Vervoort and Brussels Minister of Mobility Pascal Smet. From roundabout to urban agora Today, Place Schuman is a heavily trafficked roundabout in the heart of Brussels.


Surrounded by the main institutions of the European Union, including the European Council and the European Commission, Place Schuman constitutes the entrance to the EU. In the future, it will be transformed into an urban space and meeting point for the entire EU. The project consists of an agora covered with an iconic roof structure reflecting the square and the people below. A funnel shaped opening in the roof frames the surrounding institutions of the European Union on the square.


Surrounding the agora, a large pedestrian area with a continuous pavement will connect Place Schuman to the neigbouring Cinquantenaire Park and the bridge of Rue de la Loi over Chaussée d’Etterbeek. From roundabout to urban agora – COBE and BRUT to design the entrance to the European Union Image: COBE and BRUT 2 Dan Stubbergaard, Founder and Creative Director of COBE says: “A parliament is usually closed-off to the public, but Place Schuman will be permanently accessible, embracing democracy and knowledge sharing. Here, all citizens of the EU will be united under one roof. The roof reflects the square and the people below, creating a meeting place between nationalities, cultures, languages and genders. The agora underneath the roof will be designed as concentric circles, inspired by the European Parliaments’ hemicycle. The circles continue in the surrounding pavement, emphasizing Place Schuman as the center of European democracy.”


Pascal Smet, Brussels Minister of Mobility, says: ”Place Schuman shows the change this city is making. We are going from a city for cars to a city for people! Schuman will become a real urban square where residents and visitors can meet. Finally this emblematic spot is given the quality and look it deserves. It is now up to the architects to elaborate their projects together with the residents and the European institutions.”

Kristiaan Borret, Brussels Chief Architect, elaborates:
“The winning project as proposed by COBE / BRUT shows a fine craftsmanship as it combines the overall complexity of this mission within a consistent and ambitious project. The new Place Schuman will become a pleasant and at the same time welcoming area. A federating project, just as Europe itself.”

Additional studies for the design will be carried out by COBE and BRUT with a view to submitting a permit by the end of 2018 and starting the works in 2019.


About Place Schuman
Location: Brussels, Belgium
Client: Bruxelles Mobilité
Architects: COBE and BRUT
Engineers: ARA, UTIL, Buro MOVE
Program: New urban square and pedestrian zone
Size: 34.000 m2
Status: 1st prize in competition in 2017, construction start 2019
Images: COBE and BRUT

12 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Danish architects COBE and Belgian architects BRUT revealed the winning design for Place Schuman in Brussels, Belgium. Located in the heart of the European Quarter, in between the main institutions of the European Union, Place Schuman constitutes the entrance to the EU. The project transforms a heavily trafficked roundabout into an urban space and meeting point. Inspired by the shape of the European Parliaments’ hemicycle, a reflective roof covering an urban agora unites all citizens...

    Project details
    • Year 2017
    • Work started in 2019
    • Status Current works
    • Type Public Squares / Government and institutional buildings
    Archilovers On Instagram
    Lovers 12 users