EverGreen fingerfood bar (Corfù project)

2004-2006 (renovation) Corfu / Greece / 2004

1
1 Love 723 Visits Published

The EverGreen bar is a poetical space where the light, the colours and the shapes


speak of multiplicity, possibilities and diversities finally together under a wish that


won’t ever be consumed.


The main concept it was to reject the traditional signboard, expanding its


dimensions over the whole façade, thus, making it the logo of the bar: the E and G


of the trade-name therefore become the threshold through which to move from a


literal space (conceptual) to a physical one( architectonic).


The need to exalt the relationship with the customer over the road, as it’s used by


the typical Greek town “coffees”, has been decisive to generate a strong sense of


continuity the inner and the outer spaces; the coffee’s red “Corian” bancalina


and stainless steel counter, windingly, move along the three dimensions from the


inside and the outside, envelop and arrange together the duties of the chef, the


barman and the customers and, finally, with this experience conquer the fourth


dimension.


The release of the corner from any formal solution makes the connection between


the street and the square even more immediate and allows the passer-by to


perceive instantly the Kostas Georgakis dedicated sculpture.


Outdoor-indoor continuity, wall-pavement ambiguity, chromatic dynamism given


from the multiplicity of strongly photo-sensitive materials, work together in the


effort to give a wide spaciousness to the only 30 square meters at disposal where


every single element has been designed in full.


The materials as the stainless steel, the glass, the orange resin and the vitreous


“tesserae”, kindly tinge the bar with colours and evanescent images which change


from time to time and belong to the surroundings and the old town; furthermore


the many green shades are a gift to the infinite traces the Corfu’s landscape offers


even though they are overrun by the unique “national green” widely used in the


isle’s building( maybe a necessity of synthesis!).


The green colours of the “Evergreen” are the memories of Corfu, they are the


colours that don’t want to be forever the same( it’s enough to enter the bar and


look at the leaf-fall…), they are postcards, free thoughts, different subject and


layer-by-layer painted emotions like as a need of living memories, meaningful


traces, before everything get confused, everything get the same colour.

1 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The EverGreen bar is a poetical space where the light, the colours and the shapes speak of multiplicity, possibilities and diversities finally together under a wish that won’t ever be consumed. The main concept it was to reject the traditional signboard, expanding its dimensions over the whole façade, thus, making it the logo of the bar: the E and G of the trade-name therefore become the threshold through which to move from a literal space (conceptual) to a physical one(...

    Project details
    • Year 2004
    • Work started in 2004
    • Work finished in 2004
    • Client EverGreen, Menelaos Koulouris
    • Status Completed works
    • Type Public Squares / Tourist Facilities / Bars/Cafés / Restaurants / Interior Design / Custom Furniture / Graphic Design / Art studios/workshops / Furniture design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users