Casa Calders

Calders / Spain / 2017

75
75 Love 6,138 Visits Published

The house, located in Calders (a small village in the centre of Catalonia), is the new home to a couple with two children. The site is at the end of the village with the natural park of “Sant Llorenç del Munt i l´Obac” just in front.  They requested to include an office, common living space, three private rooms, two bathrooms and a garage.


The site has a slope of one floor. All the houses of the neighbourhood have the garage in the ground floor next to the garden and the living space area in the upper floors. Our decision was to make the opposite. We placed the garage and the studio in the upper floor at the level of the street and the common living area and rooms in the ground floor in order to connect them with the garden.


The acces through the garage is used as a garden, a porch, a flexible in-between  space. A double-height at the living and dining area opens onto the garden and the natural park. A steel staircase in white match the flooring on the lower level. The staircase is flanked by wires to accentuate the lightweight airy feeling you get from being height up with a view down to the rest of the house.


This is a house with a very small budget but with open-minded clients. We wanted to create “just a roof”. The house is a “bay window”, designed to draw the eye from even the most breathtaking landscape.  In order to emphasize the natural environment, we create a structure of concrete horizontal slabs with columns of steel H-sections of 120mmx120mm to create a building with no walls. The structure defines the form of the house.


We wanted to design a house that is more like exterior garden than interior, a space in which furniture and plants are placed directly under the blue sky. Our aim is a living space with a feeling of openness and connection to the richness of the environment.


A series of sliding glass doors transforms an indoor space in an inside out. The wall-less transparent building provides an environment with maximum sunlight and well natural ventilated.


To achieve a multifunctional and flexible space that can be opened and closed we added a space in-between the rooms and the garden. From that the residents may go outside to feel the breeze.


We wanted to create a continuity between the natural setting and the house. We wanted to bring the exterior in and became part of the interior, where the inside and outside were surprisingly continuous. We like the idea of designing a house with the feeling “Volkswagen camper van” being seen as a rolling symbol of independence and freedom, combining comfort, performance and style living with nature.


The residents can feel “an architecture of four seasons”, they can feel the movement of time, and they can appreciate the changes of nature, the enjoyment of climate.


Photography is by Adrià Goula


Architects: joan ramon pascuets + monica mosset / narch 


Situation: Calders, Barcelona 


Surface: 240m2 


Cost: 215.000 euros (895 euros/m2) 


Prizes: AR House Shortlist 2017 


[ES]


La casa, situada en Calders (un pequeño pueblo en el centro de Cataluña), es el nuevo hogar de una pareja con dos hijos. El solar se encuentra en el limite del pueblo con el parque natural de "Sant Llorenç del Munt i l'Obac" justo en frente. El programa que solicitaron incluía oficina, espacio de vida común, tres habitaciones, dos baños y un garaje.


El solar presenta un desnivel de un piso. Mientras todas las casas del barrio tienen el garaje en la planta baja a nivel de jardín y la zona de estar en los pisos superiores. Nuestra estrategia fue hacer lo contrario. Colocamos el garaje y el estudio en la planta superior a nivel de calle y la sala de estar común y las habitaciones en la planta baja en relación directa con el jardín.


El acceso a través del garaje se utiliza como un jardín, un porche, un espacio intermedio flexible. El salón-comedor a doble altura se abre hacia el jardín y el parque natural. Una escalera de acero pintada en blanco desciende al nivel inferior. La escalera está protegida por una red blanca para acentuar la sensación de ligereza que se obtiene desde el doble espacio hacia el resto de la casa.


A pesar del bajo presupuesto para conseguir todo lo requerido se pudo sobrellevar gracias a la actitud abierta de los clientes. Queríamos crear "sólo un techo". La casa es una "ventana al horizonte”, diseñada para exaltar el paisaje. Con el fin de destacar el entorno natural, creamos una estructura de losas horizontales de hormigón con pilares de acero H (sección 120mmx120mm) para liberar el espacio hacia las vistas y crear un edificio sin paredes. La estructura deviene la forma de la casa.


Queríamos diseñar una casa que se pareciese mas a un jardín exterior que a uno interior, un espacio en el que los muebles y las plantas se colocan directamente bajo el cielo azul. Nuestro objetivo era crear un espacio de vida con una sensación de apertura y conexión con la riqueza de su entorno privilegiado.


Una serie de puertas correderas de cristal transforman el espacio interior en un porche. La ausencia de paredes que se interponen a la luz proporciona un ambiente luminoso  y con una buena ventilación natural.


Añadimos un espacio intermedio, entre las habitaciones y el jardín, para lograr un espacio multifuncional y flexible que se puede abrir y cerrar según convenga. Un espacio en donde los usuarios pueden sentir la brisa.


Queríamos crear una continuidad entre el entorno natural y la casa. Queríamos atraer el exterior y convertirlo en parte del interior, donde interior y exterior se unen y conviven. Nos gustó la idea de diseñar una casa con la sensación de "Volkswagen California” como símbolo de la independencia y la libertad, combinando la comodidad, el rendimiento y el estilo de vida en la naturaleza.


Los propietarios pueden sentir "una arquitectura de cuatro estaciones", pueden sentir el paso del tiempo, pueden apreciar los cambios en la naturaleza y el disfrute del clima.

75 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The house, located in Calders (a small village in the centre of Catalonia), is the new home to a couple with two children. The site is at the end of the village with the natural park of “Sant Llorenç del Munt i l´Obac” just in front.  They requested to include an office, common living space, three private rooms, two bathrooms and a garage. The site has a slope of one floor. All the houses of the neighbourhood have the garage in the ground floor next to the garden...

    Project details
    • Year 2017
    • Work finished in 2017
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 75 users