Casa in Via Bramante

Private Residential Project Milan / Italy / 2016

12
12 Love 1,372 Visits Published

The house in Via Bramante was born from the recovery of a semi-industrial unit. Distinguished by large arches and stone columns, a distinctive architectural sign of the original construction.


Space is intersected by a decisive cut in the center of the ground floor, while a new level is intentionally built around the vaults.


The result is a spectacular home on three levels. United by the central staircase, robust and delicate at the same time, accompanied in its path by a refined system of lamps, the volume is connected by bridges and mezzanines to form a continuous flow of ambiances.


The materials selection plays with the choice of full and transparent, glossy and opaque finishes, that alternate in similar or discordant tones to create a dynamic and lively visual fabric.


An ode to lightness.



La Casa in Via Bramante nasce dal recupero di uno spazio semi industriale d'epoca, caratterizzato da grandi archi e colonne in pietra, segno architettonico distintivo della costruzione originale.


Lo spazio viene intersecato da un taglio decisivo al centro del pavimento del piano terra, mentre si costruisce il piano attorno notte attorno alle volte.


Il risultato è una spettacolare residenza privata su tre livelli, uniti dalla scala centrale, robusta e delicata al tempo stesso, accompagnata nel suo percorso da un raffinato sistema di lampade, collegata da ponti e soppalchi nella parte superiore, ricca di superfici trasparenti, lucide e opache che si alternano in toni similari o discordi a creare un tessuto visivo dinamico e vivo.


Un'ode alla leggerezza.


 


- Design & Direction: Maurizio Lai


- Project Assitants: Matteo Guidetti, Giuseppe Tallarita 


© ph | Matteo Guidetti

12 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The house in Via Bramante was born from the recovery of a semi-industrial unit. Distinguished by large arches and stone columns, a distinctive architectural sign of the original construction. Space is intersected by a decisive cut in the center of the ground floor, while a new level is intentionally built around the vaults. The result is a spectacular home on three levels. United by the central staircase, robust and delicate at the same time, accompanied in its path by a refined system of...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 12 users