casa de los almendros

San Juan de Moro / Spain / 2016

0
0 Love 331 Visits Published

The villa is located just outside San Juan de Moro, famous for the manufacture of ceramics in Castellon. It is set in a small isolated group of houses surrounded by olive plantations and almond trees. The disorder of the house along with the various construction systems indicates that it was built in different phases.


The first approach was to understand the running of the house, it has appropriate construction system fir its time: stone walls separated by three spans of 4,20m. The first span rises on the first floor with a sloping roof. The original layout consisted of a succession of countless rooms, some even isolated from natural light and ventilation. The heart of the house, the courtyard was the most marginal and dingy space, covered by fiber cement roofs was used as a laundry room and warehouse.


The main proposal consists of opening the volume using the existing courtyard on the ground floor. The structure is left unchanged wiping the entire house of the rest of the walls staying connected together and opening all spaces outside through the patio and terrace offering views of the olive groves and almond which previously lacked.


The top floor contains the sleeping area and the ground floor the day area, which is organized around the courtyard, becoming the focal point located on the central span. In the same span as the patio is planned the kitchen, opened to the courtyard using it as an outside dining room. Next to the kitchen in the first span, the new position of the stairs is the inner element that organizes the house. On the ground floor, separates but at the same time connects the entrance hall, the kitchen and the living room. And on the first floor separates the children’s bedroom, from the main bedroom. Finally the last span holds the kids play room and a secondary lounge.


The result of the renovation are different spaces connected to each other, each of them have large openings to different outer space, becoming unique spaces. Daylighting is present in all areas, controlled differently depending on their orientation.


Materiality is reduced to a set of combinations of concrete, wood and white, where the thick walls coexist with large glass panels.


san juan de moro, castellón. spain.
367 m2
collaborator rafa parga
infograohy raúl ferrándiz
2016


 


la masía se sitúa a las afueras de san juan de moro, pueblo famoso por la fabricación de cerámica castellonense. se emplaza en un pequeño grupo de casas aisladas rodeadas de campos de olivos y almendros. el desorden de la casa junto con los distintos sistemas constructivos denota que fue construida en distintas fases y que se han producido alteraciones del volumen a lo largo del tiempo.


el primer acercamiento fue entender el funcionamiento de la casa, tiene un sistema constructivo propio de su época: muros de carga de piedra separados por tres crujías de 4,20m. la primera crujía se eleva en planta primera con cubierta inclinada. la distribución original consistía en una sucesión de innumerables estancias, encadenadas entre sí, aisladas algunas incluso de luz natural y ventilación, y con alturas libres muy reducidas. el corazón de la casa, el patio, era el espacio más marginal y lúgubre del conjunto, techado por placas de fibrocemento se empleaba a modo de lavadero y bodega.


la principal intervención parte de abrir el volumen aprovechando el patio interior existente en planta baja, abriendo grandes huecos en las fachadas no estructurales. se deja la estructura muraría vista de toda la casa limpiándola de tabiques y se conectan las estancias entre sí consiguiendo que todas tengan relación con el exterior a través del patio y la terraza, ofreciendo vistas a los campos de olivos y almendros que antes carecía.


la planta superior recoge la zona de noche, y la planta baja la zona de día, que se organiza en torno al patio, convirtiéndose en el punto neurálgico al localizarse en la crujía del medio. en la misma banda que el patio se ubica la cocina abierta en isla apoyándose del patio para servirse como comedor exterior. junto a la cocina en la primera crujía se dispone de la nueva posición de la escalera, a modo de escultura, es el elemento interior que organiza la vivienda. en planta baja, separa, pero a su vez unen los espacios de recibidor, cocina y salón. y en planta primera separa la zona de niños del dormitorio planta. finalmente la última crujía alberga la zona de juegos junto con un salón secundario.


el resultado de la vivienda son distintos espacios conectados entre sí, que a su cada vez cada espacio dispone de grandes aperturas hacía un espacio distinto al exterior, convirtiendo cada espacio en único. la iluminación natural está presente en todos los espacios, controlados de manera diferente dependiendo de su orientación.


la materialidad se reduce a un juego de combinaciones entre hormigón, madera y blanco, donde los gruesos de los muros conviven con amplios paños de vidrios. se busca el contraste entre materiales de temperatura muy fría que juegan con mobiliario de madera de formas sinuosas y que aportan calidez al espacio.


san juan de moro, castellón.
367 m2
colaborador rafa parga
infografía raúl ferrándiz
2016

0 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The villa is located just outside San Juan de Moro, famous for the manufacture of ceramics in Castellon. It is set in a small isolated group of houses surrounded by olive plantations and almond trees. The disorder of the house along with the various construction systems indicates that it was built in different phases. The first approach was to understand the running of the house, it has appropriate construction system fir its time: stone walls separated by three spans of 4,20m. The first span...

    Project details
    • Year 2016
    • Status Current works
    • Type Apartments / Single-family residence / Country houses/cottages / Interior Design / Lofts/Penthouses / Chalets, Mountains houses
    Archilovers On Instagram