Casa Ninette

Madrid / Spain / 2017

2
2 Love 692 Visits Published

By Arenas Basabe Palacios Architects


A project which entails a dramatic change in the lifestyle of the owners: moving from an apartment block to a private house with a garden. The project aims to maximise the feeling of living close to the ground and foster a closer connection with exterior spaces, allowing what had previously not been possible: having breakfast outdoors, reading in a hammock among the trees, sleeping under the stars, growing their own garden.


To this end the boundaries of the house extend to those of the plot. Large glazed panels allow the interior spaces to visually flow onto the garden. The tiled floor extends beyond the glazing with a subtle colour gradient, reinforcing the idea of a seamless connection with the outdoors and effectively doubling the surface of the living room, kitchen, library and master bedroom.


In direct relation to these uses the courtyard is loosely divided in a series of areas of diverse character: a flower bed that gives access to the house, a reading corner that acts as a natural extension of the library, a productive garden, a seating area adjacent to the master bedroom, an outdoor dining area for the kitchen and a laundry area alongside the road access.


On the ground floor the rooms follow a centrifugal pattern that seeks to capture the exterior landscape, whereas on the first floor the rooms are arranged centripetally around a shared space, which acts as an elevated court. This room has been designed to enable different uses in accordance with the owners’ varying needs: dance room, playroom, home cinema, etc.

2 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    By Arenas Basabe Palacios Architects A project which entails a dramatic change in the lifestyle of the owners: moving from an apartment block to a private house with a garden. The project aims to maximise the feeling of living close to the ground and foster a closer connection with exterior spaces, allowing what had previously not been possible: having breakfast outdoors, reading in a hammock among the trees, sleeping under the stars, growing their own garden. To this end the boundaries of...

    Project details
    • Year 2017
    • Status Completed works
    • Type Chalets, Mountains houses
    Archilovers On Instagram
    Lovers 2 users