Guizhou Firestation

Gui’an / China / 2017

1
1 Love 483 Visits Published

Location: Gui'an New District, Guizhou Province, China


Completion: March 2017


Project Data
Area Surface: 36.828 mq
Built Surface: 13.890 mq
Main Building: 4 floors
Training Tower:  8 floors
Parkig lots: 62 


Design:


Haobo Wei, Jingsong Xie


Team


Architectural: Hongsen Kang, Minghua Ou 


Structure: Yuanping Li, Dingping Fu, Xiaoqiang Yang


Equipment : Hongbo Shi


Photos: Haobo Wei (Courtesy of West-line studio)


Award


GERMAN DESIGN AWARD 2018: WINNER


catergory: EXCELLENT COMMUNICATIONS DESIGN ARCHITECTURE


 


The fire station is located at the very center of Guizhou Province, near its main city, Guiyang. The building grows in between two steep trapezoid-shaped picks, 30m high, facing Huayan Road, an important road artery.


The building is designed following a trapezoidal shape, clearly visible in its sections, which carries on the shape of the mountain. It gradually grows creating an iconic slope, from which only few elements pump out: the training tower on the north corner and the white central hall. The design of this hall is deliberately different from the rest of the building, aiming to create a holy space, the so called 'Honor Hall'. A thick white and deep shadows characterize this high sharp space, used for ceremonies where to reward brave fire mans and to strengthen the spirit of the whole team.


The plan is quite complex, due to the morphological features of the site. The building is made by a succession of parallel bands to combine different programs and it is arranged on many levels.These are connected by outdoor corridors and boardwalk which, due to the mild temperatures, have been equipped with relax areas, reading rooms and sport equipment to encourage socialization.


As in the most typical style of West-line, a severe strong architecture always meets open courtyards, some more wide and open, where to exercise and practice group sports, others more quiet, with water features, to create different environments. The light also plays an important role giving different personalities to different spaces. While on the swimming pool or indoor sports playground we have a diffuse light, in the Honor Hall the light is  'measured' to highlight only few architectural elements and to create iconic shadows. Architects paid particular attention to the design of the staircase. Far from being only passages or connection between different floors, these cores have long cantilevered areas and their own lighting system.

1 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Location: Gui'an New District, Guizhou Province, China Completion: March 2017 Project DataArea Surface: 36.828 mqBuilt Surface: 13.890 mqMain Building: 4 floorsTraining Tower:  8 floorsParkig lots: 62  Design: Haobo Wei, Jingsong Xie Team Architectural: Hongsen Kang, Minghua Ou  Structure: Yuanping Li, Dingping Fu, Xiaoqiang Yang Equipment : Hongbo Shi Photos: Haobo Wei (Courtesy of West-line studio) Award GERMAN DESIGN AWARD 2018: WINNER catergory: EXCELLENT...

    Project details
    • Year 2017
    • Work finished in 2017
    • Status Completed works
    • Type Military barracks, police and fire stations
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users