Prairie house

Québec / Canada / 2017

3
3 Love 873 Visits Published

Following the acquisition of a single-storey house from the 1950s in St-Lambert, the client wished to expand and renovate this "Prairie house" inspired building.


The existing house is partly demolished and rebuilt by reinterpreting features in a contemporary way such as a low and elongated profile, a overhanging roof and the use of masonry and wood on the facades. The roof is covered with finished steel zinc, while facades are composed with St-Marc limestone and insertions of panels in slats of cedar. The monolithic fireplace stands out as the main element which is a continuation between the internal living spaces and the garden. Responding to client’s desire to create spacious and bright living spaces, the ground floor layout includes minimally a single bedroom adjoining a study and full bathroom. Conceived with transparency and lightness, the living spaces are surmounted by a 16-foot sloping ceiling at its highest point. In the idea of inducing a visual fluidity, the vestibule is delimited by glass panels contained within white painted steel frames.


Type: Single Family Home


Intervention: Complete Transformation & Extension


Location: St-Lambert, Qc


Date: May 2017 


Area: 240 m2 brut / 2580 sqft


Photo Credit : Adrien Will­­­iams


General contractor : Nicolas Deslauriers


Structure ingenieer : Geniex


 


[FR]


Suite à l’acquisition d’une maison de plain-pied datant des années 1950 à St-Lambert, les clients souhaitent agrandir et rénover ce bâtiment d’inspiration « Prairie house ».


La maison existante est partiellement démolie puis reconstruite, en réinterprétant de manière contemporaine les caractéristiques d’origine tels qu’un profil bas et allongé, une toiture en débord et l’utilisation de maçonnerie et de bois en façade. La toiture est couverte d’acier fini zinc, alors que les façades sont habillées de pierre calcaire St-Marc et d’insertions de panneaux en lattes de cèdre. La cheminée monolithique s’impose comme l’élément principal transperçant la façade, dans une volonté de prolongement entre les espaces de vie intérieurs et le jardin.


Répondant à la volonté des clients de créer des espaces de vie spacieux et lumineux, l’aménagement du rez-de-chaussée comprend une seule chambre à coucher attenante à un bureau et une salle de bain. Conçus tout en transparence et légèreté, les espaces de vie sont surmontés d’un plafond cathédrale, de 16 pieds de hauteur en son point le plus haut. Dans l’esprit d’induire une fluidité visuelle, le vestibule d’entrée est délimité par une enceinte de verre, cintrée dans des cadres d’acier peint blanc.





 

3 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Following the acquisition of a single-storey house from the 1950s in St-Lambert, the client wished to expand and renovate this "Prairie house" inspired building. The existing house is partly demolished and rebuilt by reinterpreting features in a contemporary way such as a low and elongated profile, a overhanging roof and the use of masonry and wood on the facades. The roof is covered with finished steel zinc, while facades are composed with St-Marc limestone and insertions of panels in slats...

    Project details
    • Year 2017
    • Work finished in 2017
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 3 users